VIDEO. Intervenţie pe creier la Spitalul de Neurochirurgie Iași

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași intervenţiile pe creier se fac cu aparatură ultraperformantă.

„Ce s-a putut vedea în această intervenţie vă pot spune că nici la Viena nu se operează atât de bine.” – Doctor în Neurochirurgie, Lucian EVA, Manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Primul pas este acela de a administra o substanță de contrast pacientului care ajută la vizualizarea ţesutului tumoral în timpul operaţiei, iar intervenția chirurgicală este efectuată în semiîntuneric.

„Gliolanul e un praf care se dizolvă în apă, pacientul îl înghite şi astfel substanţa de contrast este absorbită până în sânge şi ajunge în ţesutul tumoral, de acolo ajunge la nivelul unei proteine, emite fluorescenţe şi se văd violet acele celule tumorale care au o rată de multiplicare foarte mare. Este nevoie ca pacientul să stea în semiîntuneric pentru că supunerea la lumină naturală duce la bronzare în formele cele mai uşoare sau la arsuri“, a declarat Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie, Lucian EVA, Manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

În cazul de față vorbim de o tumoră de aproximativ 3 centimetri cubi

„Noi când operăm avem în vedere să fim cât mai gentili, cât mai fini manipulând creierul în sine, să păstrăm structurile vasculare normale, cele anormale sau cele create în tumoră le scoatem din circulaţie pentru că nu sunt benefice pentru pacient. Ce s-a putut vedea în această intervenţie vă pot spune că nici la Viena nu se operează atât de bine.”, a declarat Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie, Lucian EVA, Manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Operație minim invazivă

„Operaţia devine cât mai limitată astfel, efectiv toate planurile se refac complet. Ca să pot să tai osul, nu am mai făcut-o cu burghiul care are 12 mm diametru, ci cu «drill-ul», exact cât este forma, ca să nu rămână inestetic, să nu rămână o gaură pe care să o simtă pacientul. Mergem pe tendinţa aceasta inclusiv pe partea estetică. De asemenea, cu microscopul 3D ai alt confort, o altă viziune, este foarte intuitiv, este cel mai performant din lume la acest moment“, a declarat Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie, Lucian EVA, Manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Calitatea vieții pacientului pe primul loc

„Ce este cel mai important acum este calitatea vieţii bolnavului, preferi să laşi o bucată de tumoră decât să rămână cu un deficit motoriu. Asta ţine şi de experienţă şi de echipa complexă, să ai încredere în ce spune cel care citeşte aparatul, dacă pot sau nu insista într-o anumită zonă. Tumora a fost relativ bine delimitată de creierul din jur şi a permis o rezecţie totală a acestei leziuni. S-au monitorizat electrofiziologic funcţiile motorii ale creierului, având în vedere că tumora era localizată în zona retro-rolandică, fiind recunoscută ca fiind zona din creier care coordonează mişcările mâinilor, piciorului şi a muşchilor feţei de pe partea opusă a creierului“, a declarat Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie, Lucian EVA, Manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Lasa un comentariu