Vasile Cîtea: Suprafața irigată a României va crește de la 1,8 milioane de hectare la 2,6 milioane de hectare

Până în 2027 este alocată suma de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigații.

Astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobată lista pentru amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, și modificarea Programului Național de Reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027.

Mai concret, cu această finanțare va crește viabilitatea economică a sistemelor de irigații, amenajându-se chiar sisteme noi de la 101 la 189, ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare, suprafața irigată a României la 2,6 milioane de hectare.

Totodată, înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695 de mii de hectare și creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89, inclusiv canalul Siret-Bărăgan, în prima sa etapă, la 156.

Modificarea perioadei de implementare a Planului Național de Irigații până la sfârșitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul Național Strategic, urmând ca să fie sprijinite investițiile și în infrastructura secundară de irigații, dar și investițiile în sistemele de irigații la nivelul fermei cu 500 de milioane de euro din bani europeni.

În acest fel, Ministerul Agriculturii, care a și inițiat acest act normativ, își propune ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de un sprijin financiar și mai mare.

(Sursa: Comunicat Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)

Lasa un comentariu