Vasile Cîtea: 9 Mai, trei celebrări şi trei ambianţe separate

Chiar dacă această dată numită „Ziua Victoriei” este atât de importantă în Rusia, ziua de 9 Mai este o zi cu profundă rezonanţă în istoria poporului român.

Sunt 3 evenimente importante: Ziua Independenţei, când se împlinesc astăzi 145 de ani de când ţara noastră şi-a proclamat Independenţa, Ziua Victoriei Naţiunilor Unite, când aniversăm 77 de ani de la victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în Cel De-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei.

Contrastul este izbitor între Rusia care profită de memoria Marelui Război Patriotic pentru propriul război actual şi, pe de altă parte, marea pace europeană celebrată la Strasbourg. Aceasta este raţiunea de a fi a proiectului european şi sentimentul de apartenenţă la Uniunea Europeană.

Data a fost aleasă de membrii fondatori ai UE cu referire la 9 mai 1950. Ea corespunde „Declaraţiei Schuman”. La vremea respectivă, ministrul francez de externe, Maurice Schuman, considerat unul dintre arhitecţii construcţiilor europene, îşi prezentase în acea zi propunerea referitoare la organizarea Europei: „Declaraţia Schuman” este considerată certificatul de naştere al Uniunii Europene.

Trebuie să fim conştienţi de importanţa calităţii de cetăţeni europeni, de drepturile şi obligaţiile pe care le presupune apartenenţa noastră la Uniunea Europeană.

Avem de realizat în fiecare zi cerinţele impuse de integrarea cu adevărat în structurile acestor uniuni de state suverane! Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi mentalitatea şi să înţelegem rolul nostru în noul context european.

Toţi aceşti ani au reprezentat momente istorice pline de semnificaţie, care au adus independenţă, pace şi perspectivă economică, socială statului român modern.

Trăim într-o Uniune Europeană întemeiată pe principiile statului de drept, deţinând un sistem democratic bazat pe suveranitatea populară şi pe valorile acum incontestabile şi împărtăşite de marea majoritate a popoarelor europene. Iar sensul sărbătorii trebuie să constea în a nu uita calea parcursă pentru a realiza afirmarea acestor principii şi valori.

Suntem români, suntem cetăţeni europeni şi susţinem Ucraina!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

LA MULȚI ANI, UNIUNEA EUROPEANĂ!

Lasa un comentariu