Variola maimuţei: Peste 80 de cazuri confirmate în 12 ţări

Peste 80 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate până acum în cel puţin 12 ţări, informează, , bbc.com, citată de News.ro.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că sunt investigate alte 50 de cazuri suspecte, însă nu a precizat ţările în care s-au semnalat acestea, şi a avertizat că probabil vor apărea şi alte cazuri.

Infecţiile au fost confirmate în nouă ţări europene – Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia şi Suedia, precum şi în SUA, Canada şi Australia.

Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate. În general, cei infectaţi se vindecă în câteva săptămâni.

Ce este „variola maimuțelor”, boala care se extinde în Europa. Care sunt principalele simptome

Variola maimuţei („monkeypox”) este o boală virală, de obicei uşoară, caracterizată prin anumite simptome precum febră, dar şi erupţie cutanată distinctă.

Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severă – cu o mortalitate de până la 10% – şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de aproximativ 1%, potrivit Agerpres.

Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rareori s-a răspândit în altă parte şi de aceea valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare.

Cazurile de boală din afara regiunii se regăsesc în rândul călătorilor în zonele respective.

Care sunt principalele simptome ale variolei maimuței
Virusul se transmite prin stropi de salivă, la un contact apropiat, sau pe cale sexuală. Agenția pentru Securitate a Sănătății din Regatul Unit spune că patru dintre cazurile detectate s-au autoidentificat drept homosexuali sau bisexuali și vorbește despre o transmitere în comunitate.

Simptomele variolei maimuței sunt asemănătoare cu cele ale variolei deja eradicate, însă mai ușoare. Acestea sunt includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale, scrie stirileprotv.ro.

Nu există tratament pentru variola de maimuţă care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin fluidele sale corporale, între care saliva. Această infecţie virală se vindecă singură.

Dr. Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş: „Transmiterea se face prin fluidele corporale. De la om la om se face extrem de rar, cele mai multe forme sunt forme ușoare. Aceste alerte ne arată că autoritățile intră mult mai repede în funcţiune, medicul va ști că trebuie să ia în calcul și posibilitatea, nu înseamnă că intră în panică sau că o să avem nu știu câte cazuri în România.″

Nu există tratament pentru variola maimuțelor

În prezent, nu există un tratament dovedit și sigur pentru tratarea infecției cu virusul variolei maimuțelor, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, care recomandă administrarea vaccinului împotriva variolei deja eradicate, antivirale și a imunoglobulinei vaccinale pentru controlarea focarelor.

Autorităţile sanitare spaniole au achiziţionat deja mii de vaccinuri împotriva variolei în vederea stăpânirii focarului, potrivit cotidianului spaniol El País.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, „la începutul săptămânii viitoare”, a declarat agenţia Uniunii Europene pentru boli şi epidemii.

Agenţia, care a precizat că „monitorizează situaţia îndeaproape”, recomandă „izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi raportarea promptă a acestora”.

Lasa un comentariu