Vaccinarea gratuită antiHPV va începe în luna ianuarie a anului 2020

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV. Primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică.

Acordul Cadru a fost încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani. Documentul prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000. Asta în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin. Va fi o campanie de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Vaccinarea începe în ianuarie

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie. Prioritate au fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018  vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

“Cancerul de col uterin este o boală  care poate ucide şi prin ignoranţă. Este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

citeşte şi Aproximativ 30.000 de doze de vaccin antigripal vor fi distribuite in judetul Iasi

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie. Un apel se face și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

citeşte şi Intervenţie SMURD după un vaccin făcut unui bebeluş, în cabinetul medicului de familie

Lasa un comentariu