Una din șapte școli din județul Iași are toaletă în curte

Președintele Consiliului Județean, prefectul județului, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), cea a Direcției de Sănătate Publică (DSP) și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) s-au întâlnit ieri cu directorii unităților de învățământ și cu primarii din județ.

S-a discutat despre situația școlilor și a grădinițelor de pe raza unităților administrativ teritoriale, despre derularea lucrărilor de modernizare, existența surselor de apă potabilă și asigurarea acesteia acolo unde încă nu este rețea de apă, despre stadiul lucrărilor la noile grupuri sanitare pentru care Guvernul României alocă fonduri și despre situația autorizațiilor de funcționare a unităților de învățământ.

Inspectoratul Şcolar a prezentat în cursul zilei de ieri un raport legat de situaţia şcolilor din judeţ, atât cu privire la avizele sanitare, dar şi cele de siguranţă la incendiu. De asemenea, una dintre problemele amintite de prof.dr. Genovava Farcaş o reprezintă asigurarea protecţiei în şcoli. Astfel, un număr mare de unităţi şcolare din judeţ nu beneficiază nici de pază umană, dar nici de supraveghere video, acest aspect fiind responsabilitatea primăriilor din fiecare localitate. În ceea ce priveşte numărul de şcoli cu grupuri sanitare în curte, la nivelul judeţului din 606 unităţi de învăţământ 400 au grupuri sanitare interioare, 107 în exterior, dar racordate la apă şi canalizare sau fosă septică, iar 99 de unităţi au grupuri sanitare exterioare fără apă sau canalizare.

„În urma inspecțiilor pe care le-am efectuat în echipe mixte de la ISJ, DSP, ISU, Inspectoratul de Poliție și Jandarmerie am constatat că atât directorii unităților de învățământ, cât și autoritățile locale fac eforturi pentru igienizarea spațiilor, pentru pregătirea acestora pentru a fi funcționale astfel încât aici să poată fi desfășurat un proces didactic de calitate. Punem accent și pe asigurarea profesorilor calificați pe toate posturile și ne preocupăm totodată ca fiecare elev să aibă pe bancă manuale. Anul școlar care va începe pe 9 septembrie găsește unitățile de învățamânt ieșene pregătite”, a afirmat Genoveva Farcaș, inspector general al ISJ Iași.

Astfel de întâlniri vor mai avea loc și zilele urmatoare.

Lasa un comentariu