Un profesor de la UAIC susţine că exerciţiile fizice pot preveni formele grave ale infecţiei cu COVID-19

Un profesor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi prezintă într-o lucrare ştiinţifică ipoteza medicală conform căreia exerciţiile fizice practicate cu moderaţie pot preveni formele grave ale infecţiei cu COVID-19.

Medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, şi-a prezentat cercetarea în una dintre cele mai prestigioase publicaţii din domeniu – Journal of Pharmaceutical Research International.

Articolul ştiinţific de tip revizie arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecţiei, iar practicarea exerciţiilor fizice, mai ales a celor de anduranţă, le îmbunătăţeşte funcţionalitatea. Prin urmare, individul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viaţă sedentar în timpul pandemiei, ci să practice exerciţii fizice, cu moderaţie, chiar şi la domiciliu, cel mai bine sub îndrumarea unui antrenor.

Analizând literatura de specialitate, am găsit această noutate – anume că exerciţiile fizice practicate cu moderaţie îmbunătăţesc funcţionalitatea mitocondriilor, care sunt organite celulare ce au rol de producere de energie. Mitocondriile sunt atacate de virusul COVID-19 şi determină forme grave de boală. Este logic că îmbunătăţindu-le funcţionalitatea prin exerciţii fizice pot fi prevenite formele grave de boală.

Că exerciţiile fizice menţin imunitatea deja s-a vorbit, dar şi imunitatea depinde de funcţionalitatea mitocondriilor. Deci, eu am venit cu această noutate că exerciţiile fizice îmbunătăţesc funcţionalitatea mitocondriilor şi pot preveni formele grave de boală‘, a declarat, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu.

Studiile de specialitate au arătat însă şi că excesul, intensitatea crescută a activităţii fizice, poate avea efectul invers, de uşoară creştere a riscului de îmbolnăvire.

Excesul este definit pentru fiecare persoană în parte. Spre exemplu, vârstnicii, dacă fac exerciţii mai mult de 45 de minute pe şedinţă şi mai mult de trei şedinţe pe săptămână, s-ar numi un exces. S-a observat la sportivi de elită, spre exemplu la ciclişti, un supra-antrenament care duce la creşterea cortizonului, distrugerea leucocitelor, tulburări de imunitate. De aceea trebuie evitat supra-antrenamentul, acele exerciţii fizice pe perioade îndelungate şi de intensitate mare. Lumea trebuie să înţeleagă că nu este nicio victorie dacă pedalezi câteva ore pentru că poate creşte riscul de boală‘, a explicat Bogdan Alexandru Hagiu.

Potrivit acestuia, cercetări viitoare vor putea stabili dacă exerciţiile fizice practicate cu moderaţie pot ajuta şi la prevenirea agravării bolii pentru pacienţii cu forme uşoare. 

 • Articolul este de tip mini-review de 2 pagini cu 19 referinte bibliografice. Este foarte riscant ca cercetator sa publici asa ceva, mai ales pe tema SARS-COV19. E posibil sa faci mai mult rau decat bine. Continutul nu este decat o supozitie. E posibil sa ajunga de rasul lumii, pe masura ce o sa apara date noi, reale asupra virusului. De exemplu autorul spune ca profilaxia unor forme severe ale bolii se poate face, asa cum au aratat studii experimentale pe sobolani si citeaza un studiu din 2013. Dar studiul din 2013 se redera la altceva si nu la SARS-COV19. Deci atentie ce spuneti d-le doctor. Este posibil, dar trebuie demonstrat, nu este corect sa folositi cuvantul poate, ci eventual consider ca este o posibilitate. Mama ei de stiinta, nu este chiar asa de simplu sa spui poate. Apoi autorul nu foloseste adresa institutionala si ma intreb de ce? Jurnalul are taxa de publicare de 500USD si nu este nici pe departe de top, iar la partea de peer review unul din revieweri cere citarea unui articol al sau, altul zice ca da e bine sa faci sport iar ultimul da cu tifla si de fapt are dreptate:

  „in relation to the evaluation of Short communication: „The relationship between exercise
  and medication in preventing severe forms of COVID-19 infection”. the authors should
  consider physical exercise as a multifaceted therapy, which includes aspects of cardiac
  resistance, increased respiratory capacity, regulation of aspects related to
  neurotransmission and mood. COVID-19 has been shown to be a pathology with multiple
  deleterious aspects and there are still many unclear aspects about its action in the body. It
  is necessary to present consistent data that warns of the risks and benefits of possible
  interventions with medications, and should have taken more advantage of the literature on
  the effects of physical exercises on different aspects of the organism.
  Minor REVISION comments
  this short communication presents a superficial analysis and, in the way it is presented, it is
  not evident contributions for understanding about COVID-19″

  Deci omul zice clar ca analiza este superficiala si nu este o contributie evidenta la intelegerea COVID-19

  Jurnalul nici nu are factor de impact. In general este mai bine sa stai in banca ta si sa nu publici prostii, dar na, mai dai si anunt in presa 🙂

Lasa un comentariu