Un elev ieşean, la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda

Elevul Ioan Gheorghe Fusa, din clasa a IX-a a Liceului Special Moldova Târgu Frumos, coordonat de profesorul de kinetoterapie Alin Pleşcan şi de antrenorii echipei naţionale Sorin Lăpădatu şi Călin Crăciun, a participat, în cadrul echipei naţionale de tineret, la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda – Pajulahti.

La eveniment, echipa României s-a clasat pe locul al IV-lea. De remarcat e faptul că goalballul este un joc de echipă cu mingea, creat pentru veteranii rămași nevăzători în urma celui de-al doilea război mondial. Acesta a fost inventat în anul 1946 de către austriacul Hanz Lorenzen și germanul Sepp Reindle.

La nivel de competiție internațională, goalbalul s-a jucat pentru prima dată la paraolimpiada de la Toronto, în anul 1976 și a rămas un sport prezent la toate edițiile ulterioare.

Meciurile de goalball se desfășoară într-o sală de sport obișnuită, unde este amenajat un teren în formă de dreptunghi.

Dimensiunile sunt de 18 metri pe lungime şi 9 metri pe lățime. Porţile sunt aşezate la capetele terenului, lungimea lor fiind egală cu lăţimea acestuia, iar înălţimea este de 1,30 metri.

Marcajele încep de la poartă, paralel cu aceasta, adică de-a lungul lăţimii terenului

De asemenea, terenul este împărţit în două, fiecare echipă având alocat 9 metri din lungimea acestuia. Liniile de marcaj, atât cele de pe margine, cât şi cele din teren sunt realizate din sfoară lipită cu scoci. Marcajele încep de la poartă, paralel cu aceasta, adică de-a lungul lăţimii terenului.

În plus, echipa este formată din trei jucători care se află pe teren și maxim alți trei jucători pe post de rezerve. Fiecare jucător are ochelari complet negri pentru a juca de la egal la egal, cei nevăzători complet cu cei care mai au resturi de vedere. Mingea este din cauciuc rezistent de culoare roșie sau albastră, cu opt găurele și prevăzută cu clopoței. Greutatea mingii este de 1,246 kg.

Obiectivul jocului este ca fiecare echipă să arunce mingea în poarta opusă, în timp ce cealaltă echipă încearcă să prevină acest lucru. Apoi, echipa din apărare preia jocul de atac şi foştii atacatori, la rândul lor, apără. Totul se bazează pe utilizarea simțurilor auz și tactil.

În cadrul Liceului Special MOLDOVA se practică acest sport îndrăgit de elevii nevăzători

“În cadrul Liceului Special MOLDOVA se practică acest sport îndrăgit de elevii nevăzători, aceștia participând la multe competiții naționale. Începutul a fost mai greu deoarece acest sport presupune, pe lângă pregătirea obișnuită, și dotarea elevilor cu echipament sportiv adecvat acestui sport“, au precizat reprezentanţii liceului.

Lasa un comentariu