Un centru de intervenții cardiace pediatrice ar urma să fie înființat la Iași, în următorii 3 ani

România ar urma să aibă 3 centre de intervenții cardiace pediatrice, la București, Timișoara și Iași, care să funcționeze independent în următorii 3 ani – adică să aibă suficient personal și aparatură, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

La Spitalul Marie Curie din București funcționează deja un asemenea centru, amenajat de ONG-ul Inima Copiilor, însă copiii sunt operați, momentan, de chirurgi italieni.

La Timișoara centrul a fost dotat de Ministerul Sănătății, iar la Iași este în curs de dotare.

Medicii din Timișoara și Iași sunt incluși în programe de pregătire pentru a putea lucra în aceste centre, spune Sorina Pintea.

„Avem aparatură la Timișoara, mai este nevoie să se completeze la Iași, medicii îi pregătim, vor termina rezidențiatul și cei care au intrat în rezidențiat anii aceștia”, a adăugat ministrul interimar al Sănătății.

Ministerul Sănătății prelungește până în iunie 2022 acordul cu Asociația Inima Copiilor, clinica San Donato nel Mondo din Italia și Asociația Bambini Cardiopatici din Italia. Copii români, inclusiv bebeluși cu malformații cardiace, sunt operați de chirurgi italieni.

„Ce este foarte important și a fost una din condițiile pe care Ministerul Sănătății le-a avut în momentul semnării acestui acord de prelungire este ca medici din Timișoara și din Iași să desfășoare programe de pregătire”, a explicat ministrul Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, în anul 2018, în România erau 1.023 de copii cu malformații congenitale și s-au înregistrat și 19 decese.

Din anul 2013 până în luna septembrie a acestui an, 989 de copii au fost operați în țară de chirurgi italieni: 750 în București, la Spitalul Marie Curie, 215 la Iași, la Institutul de Boli Cardiovasculare, și 24 la Institutul Inimii din Cluj Napoca.

A doua componentă a acordului este cea de instruire a personalului medical în domeniul chirurgiei cardiace. Pe lângă instruirea care are loc în România, 2 de cardiochirurgi, medici de anestezie-terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și pediatri, dar și asistenți medicali din România au beneficiat de programe de instruire în clinica din Italia.

Intervențiile chirurgicale pe cord efectuate în România se desfășoară pro bono, iar programul de instruire este susținut gratuit de policlinica San Donato, mai spune Sorina Pintea.

Lasa un comentariu