Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, piesă extrem de rară, de colecţie, a fost vândută marţi seară

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, realizată după clişeul lui Jean Bielig, Galaţi, 1887-1888, piesă extrem de rară, de colecţie, a fost vândută marţi seară, în cadrul Licitaţiei de Carte, inclusiv o Colecţie de Fotografie, organizate de Artmark, la preţul de 6.000 de euro.

Lotul a avut un preţ de pornire de 800 de euro. Până la această dată sunt cunoscute şi certificate doar patru fotografii ale poetului Mihai Eminescu. Acestea sunt: cea din tinereţe, făcută la 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás; cea extrasă din tabloul Societăţii “Junimea”, datând din 1878 fiind realizată de Franz Duschek la Bucureşti, în studioul său; cea de a treia, realizată de Nestor Heck în studioul de la Iaşi în 1884; şi ultima, cea realizată de fotograful Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu în vârstă 37 de ani.

Cel mai bun preţ a fost înregistrat de Uric (hrisov de împroprietărire), emis de Alexandru cel Bun, voievodul Moldovei, în al doisprezecelea an al domniei sale, Suceava, 19 februarie 6920 (1412), piesă muzeală de colecţie, care a fost adjudecat la 31.000 de euro. 

Uricul s-a aflat dintotdeauna în proprietate privată, aparţinând actualmente unui colecţionar din Iaşi, ce l-a dobândit prin succesiune notarială, conform certificatului de moştenitor notarizat. Anterior acestuia, începând cu 1970, documentul s-a aflat în colecţia profesorului ieşean I.A., colecţionar de carte, unul dintre iniţiatorii Muzeului de Literatură din Iaşi, precum şi iniţiator al altor muzee şi case memoriale din Iaşi.

De asemenea, „Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, Târgovişte, 1652, exemplar foarte rar, a fost vândut în final la 9.500 de euro. Lotul a avut un preţ de pornire de 2.500 de euro. 

Citește mai departe AICI.

Lasa un comentariu