VIDEO. UAIC și UNAGE au sărbătorit împreună 160 de ani de la înființare

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) au organizat luni, 26 octombrie 2020, începând cu ora 11, ceremonia aniversară comună care a celebrat împlinirea a 160 de ani de la înființarea celor două instituții.

La eveniment, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – rectorul UAIC, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ – rectorul UNAGE, rectorii celorlalte universități publice din Iași, prorectori, decani, cadre didactice ai celor două universități și oficialități. 

Ceremonia aniversară a fost deschisă de prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul UAIC, care a mulțumit invitaților pentru participare și a punctat câteva repere importante din trecutul și prezentul primei universități moderne a României:

„Vă mulțumesc pentru că ați ales să participați la această sărbătoare care marchează împlinirea a 160 de ani de la momentul fondator al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Noi, cei de la marea universitate ieșeană, alcătuim o mare familie. Mereu înălțătorul Gaudeamus Igitur răsună la fel de solemn, fără să poată înlătura de lângă noi un pericol extins la nivelul întregii lumi, de care încercăm să ne ferim dar totodată să ne continuăm activitatea.

Și în acest an atipic, așezat sub zodia unor pericole știute și neștiute, noi, magiștri și alumni, deopotrivă, trebuie să ne amintim de vorbele celui care a reformat și a pus bazele învățământului nostru modern, Spiru Haret: „Sistemul școlar al unei țări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuințelor, aspirațiunilor și a caracterului național al poporului care o locuiește”. Mulțumiri tuturor. La mulți ani, UAIC, La mulți ani, UNAGE!”. 

Următorul mesaj a fost cel al prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, rectorul UNAGE, care a prezentat un scurt istoric al instituției pe care o conduce și a exprimat gânduri de recunoștință și speranță:

„Mulțumiri UAIC și domnului Rector Tudorel TOADER pentru generozitatea de a fi gazde și pentru invitația de a ne bucura împreună de această sărbătoare. UNAGE, cu cele trei mari direcții artistice, se fundamentează pe o mult mai veche tradiție artistică. Privind în ansamblu universitatea, credem că cea mai dinamică dezvoltare s-a realizat în ultimele decenii, prin efortul rectorilor cărora le suntem profund recunoscători.

Paginile bogatei istorii a primului centru universitar din România, înființat acum 160 de ani, cuprind o serie de mari personalități care au contribuit și contribuie substanțial la tezaurul cultural național și internațional. Fiind atenți, activi și ancorați la prezent, putem fi o punte firească între trecutul valoros de care ne mândrim și viitorul pe care suntem responsabili să îl construim pentru generațiile care vor urma. La mulți ani, UAIC, la mulți ani centrului universitar Iași!”. 

În continuare, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, – rectorul UAIC, i-a înmânat prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, – rectorul UNAGE, diploma și medalia aniversară UAIC-160 și a primit, la rândul său, diploma și medalia aniversară UNAGE-160. 

Evenimentul a continuat cu mesajele invitaților. Primul a fost cel al prof. univ. dr. Sorin CÂMPEANU, Președintele Consiliului Național al Rectorilor, care a avut o intervenție online, în direct.

Următorul invitat care a luat cuvântul a fost Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iași, fiind urmat de prof. univ. dr. ing. Dan CAȘCAVAL, Rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor, prof. univ. dr. Viorel SCRIPARIU, Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Gerard JITĂREANU, Rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Mesajul ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a fost transmis de conf. univ. dr. Constantin Iulian DAMIAN, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAIC.

O intervenție online a avut și conf. univ. dr. Natalia GAȘIȚOI, Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, care a transmis mesajul instituției pe care o conduce. În continuare a fost evocat mesajul transmis în format text de Raimonda Markeviciene, Președintele Rețelei Utrecht. De asemenea, a fost difuzat și mesajul video al prof. univ. dr. Roman PETRYSHYN, Rector al Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți.

Tot în format text a fost primit și expus mesajul transmis în numele Universității de Stat din Moldova de către prof. univ. dr. hab. Otilia DANDARA, Președinte al Senatului. 

În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ – rectorul UNAGE a făcut o prezentare a Imnului Iașului Universitar, compus de prof. univ. dr. Viorel MUNTEANU, înainte ca cei prezenți în sală să îl audieze în premieră. Evenimentul s-a încheiat cu mesajele de final ale prof. univ. dr. Tudorel TOADER – rectorului UAIC, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ – rectorul UNAGE, care au mulțumit tuturor membrilor comunităților academice ale celor două universități și instituțiilor partenere.

Ceremonia aniversară a fost transmisă în direct, pe site-ul UAIC, iar înregistrarea poate fi urmărită aici:

Seria evenimentelor comune organizate de UAIC și UNAGE cu ocazia celebrării a 160 de ani de învățământ universitar modern în România include și Expoziția „Flori de toamnă”, aflată la ediția a XLIV-a, poate fi vizitată în complexul de sere și secțiile interioare ale Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” în perioada 25 octombrie – 25 noiembrie.

Marți, 27 octombrie, la ora 13.00, în Sala Pașilor Pierduți a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va avea loc vernisajul expoziției colective internaționale „Flowers”. În aceeași zi, tot în Sala Pașilor Pierduți, începând cu ora 19.30, va avea loc spectacolul de muzică și coregrafie EthnosincretIS. 

Comunitatea academică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează peste 40 de evenimente academice pentru a celebra aniversarea a 160 de ani de ani de la fondare, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri și mese rotunde, majoritatea urmând să se desfășoare online.

Programul complet al manifestărilor poate fi consultat aici: https://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2020/

Lasa un comentariu