Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, descoperită și în România, mai letală cu 30% decât cea inițială

Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, descoperită și în România, este cu 30 la sută mai letală decât cea inițială, spun experții.

La noi, doar două laboratoare lucrează probele suspecte că ar conține noua mutație, mult mai contagioasă. După confirmarea a trei cazuri, alte teste sunt acum în lucru.

Cele două cazuri confirmate recent nu se remarcaseră printre celelalte ajunge la testare la „Matei Balş”. Aveau simptome specifice COVID-19 şi veniseră la spital ca să confirme o posibilă infectare cu SARS-COV-2. Se întâmpla miercuri. Două zile mai târziu, aveau să afle că sunt purtători ai tulpinii britanice, scrie stirileprotv.ro.

Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Ne aşteptam să mai apară şi alte izolate pozitive. Din punct de vedere al acestori noi tulpini, se pune problema unei transmisibilităţi mai crescute faţă de tulpina iniţială şi de asemenea se pune problema unui impact diferit, şi pe morbiditate şi pe formele de boală pe care le induc. Clar e acel impact suplimentar asupra copiilor ale acestor tulpini, mai ales a celei din Marea Britanie”.

Mai multe probe PCR recoltate în ultimele zile de la pacienţi au trecut în etapa de secvențiere la Institutul „Matei Balş” şi la laboratorul Institutului Cantacuzino, singurele din ţară care pot depista noile tulpini ale virusului SARS-COV-2.

Medicii de laborator decid să secvențieze probele în care văd modificări în analiza iniţială.

Dr. Andreea Moldovan: „Sunt anumite particularităţi, anumite gene care nu se pozitivează, spre deosebire de altele care se pozitivează, şi care ridică suspiciunea că e acea genă pe care nu o vede testul clasic şi se merge mai departe. E o abordare în trepte a testării”.

Centrul de Control al Bolilor recomandă ţărilor Uniunii să lucreze cât mai multe probe de secvențiere ca să izoleze posibilii infectaţi cu noile mutaţii ale SARS-COV-2, respectiv tulpinile britanică, braziliană şi cea din Africa de Sud.

Dr. Adrian Marinescu: „Dacă sunt multe infectări, se vor selecta şi cazurile severe la persoanele vulnerabile. Din fericire, în acest moment mutaţiile identificate nu interferă cu vaccinul. Este un lucru pe care îl putem afirma la momentul actual ce va fi peste un interval de timp”.

Varianta britanică a noului coronavirus, mai contagioasă, pare să fie legată și de o mortalitate mai ridicată cu 30 de procente.

Boris Johnson, premierul britanic: „Trebuie să vă spun că, în această după-amiază, am fost informat că, pe lângă faptul că se răspândeşte mai rapid, se pare că există dovezi că noua tulpină, cea depistata iniţial în Londra şi sud-estul Anglei, ar putea fi asociată şi cu o rata mai mare de mortalitate”.

Sir Patrick Vallance, consilier științific guvernamental în Marea Britanie: „Dacă să zicem că vorbim de persoane de 60 şi ceva de ani, bărbaţi, riscul mediu este ca dintr-o mie de infectaţi cu SARS-COV-2 să moară 10. În cazul celor infectaţi cu noua tulpină, risca să moară 13 sau 14”.

Experţii internaţionali recomandă accelerarea procesului de vaccinare, considerat acum o urgenţă, şi creşterea numărului de teste, dar şi a celor de secventiere pentru depistarea mutaţiilor din Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Sursa: Stirile Protv

Lasa un comentariu