Trei poliţişti de frontieră din Iași, în floarea vârstei, răpuşi de COVID

Covidul face prăpăd în Poliţia de Frontieră Iaşi. În ultimile trei luni, trei ofiţeri din judeţul Iaşi au decedat după ce s-au infectat cu virusul.

Unul dintre ei are şase copii, iar un altul, doi copii. Şeful Poliţiei de Frontieră Iaşi spune că sunt „mulţi” colegi care sunt infectaţi, fără să ofere numărul celor care stau la pat sau în carantină. Liderii de sindicat acuză ministrul că nu le oferă spor de risc, deşi au cei mai mulţi poliţişti morţi din sistem, notează ziaruldeiasi.ro.

În judeţul Iaşi sunt aproximativ 1.100 de poliţişti de frontieră, dintre care aproximativ 100 activează la sediul central din Copou, adică în locul în care lucra ultimul poliţist decedat din cauza virusului: Mihai Butnaru, comisar şef. Acesta avea 44 de ani şi a murit pe data de 10 decembrie, în jurul orei 17.

El se afla internat în spital şi se pare că avea afecţiuni cronice. Colegii au spus despre el că nu avea copii însă îi deplâng moartea. În privinţa celorlaţi doi poliţişti de frontieră, aceştia lucrau la sediul din Manta Roşie.

„Este vorba despre agent şef Gheorghe Ciobanu, confirmat pozitiv cu Covid, intrat în izolare din 23 noiembrie. A fost internat în spital pe fondul agravării stării de sănătate pe data de 27 noiembrie, iar pe data de 2 decembrie a decedat. Acesta avea vârsta de 50 de ani, avea un copil de 15 ani. Era venit în sistem de la jandarmi, în anul 2002”, a spus un poliţist de frontieră.

Al treilea poliţist decedat se numeşte Iulian Cojocia, în vârstă de 50 de ani. Acesta avea şase copii şi lucra la sediul din Manta Roşie, ca şi colegul său.

„Acesta a avut atac cerebral iniţial, a fost dus la spital, soţia şi-a dat acordul pntru a i se preleva organele spre a fi donate, apoi a venit rezultatul că este confirmat cu Covid”, a spus acelaşi poliţist de frontieră. Şeful instituţiei a precizat că îi este interzis să ofere date despre situaţia infectărilor cu acest virus în structura pe care o conduce.

„Cifra fluctuează de la o zi la alta. Avem oameni infectaţi şi alţi oameni care sunt în carantină. Unii ies din carantină şi alţii intră, la fel ca cei confirmaţi cu virusul. Ne descurcăm cu putem, încercăm să ajutăm familiile celor care au murit”, a spus Victor Dumitru Mariniuc, inspectorul şef al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Reprezentanţii sindicatului poliţiei spun că oamenii legii ar trebui să primească un spor pentru că sunt expuşi riscului infectării cu covid.

„Organizaţia noastră, cu nemăsurată tristeţe transmite condoleanţe familiilor. Ştim că în aceste moment cuvintele sunt de prisos. Sperăm din suflet ca în aceste clipe grele, prezenţa rudelor şi prietenilor să vă aducă alinare. Totodată, transmitem şi un mesaj domnului ministru Vela, faptul că ar trebui să ştie că poliţiştii de frontieră sunt în prima linie. Am pierdut mai mulţi oameni decât orice altă categorie preofesională, iar dacă eraţi un adevărat camarad, v-aţi fi luptat cu adevărat pentru un spor de risc Covid 19, aşa cum aţi promis”, a afirmat Florin Zlate, lider în cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Frontieră.

Lasa un comentariu