Transplant de rinichi între surori, la Iași

La Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ a avut loc încă o intervenţie de transplant de rinichi. Donatorul şi primitorul sunt surori. Anul trecut, a fost transplantat un rinichi unei tinere, donatorul fiind mama acesteia.

Astfel, sora mai mică, în vârstă de 34 de ani, a donat un rinichi surorii mai mari, de 37 de ani, aceasta suferind de o boală autoimună care în timp i-a afectat şi funcţia rinichilor. Din 2018, aceasta începuse şedinţele de dializă. Medicii spun că această intervenţie a fost una mai specială, deoarece a necesitat o procedură de „desensibilizare“ înainte de transplant, prin intermediul şedinţelor de plasmafereză fiind îndepărtaţi anticorpii deja formaţi şi care ar fi dus la respingerea rinichiului.

Prima dată această metodă a fost folosită anul trecut, în luna noiembrie, în cazul unei tinere în vârstă de 24 de ani care a primit rinichiul de la mama sa.

„Este pentru a doua oară când facem acestă procedură pentru a ne asigura că rinichiul este acceptat şi din fericire este o metodă eficientă. Dacă nu s-ar fi folosit metoda aceasta, transplantul nu ar mai fi fost posibil, compatibilitatea nefiind una perfectă înainte de aplicarea sa. Evoluţia pacientei este una foarte bună, rinichiul deja şi-a reluat funcţia“, a spus dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Lasa un comentariu