“Trăim efectele concediilor. Vă rog, nu lăsați garda jos prea ușor! ”

Având în vedere numărul în creștere de persoane din județul Iași confirmate pozitiv la testarea pentru SARS-COV2, prefectul județului Iași face următorul apel public:

“În această perioadă trăim efectele concediilor – aceasta este concluzia medicilor epidemiologi și a medicilor infecționiști când analizează evoluția numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în baza celor rezultate din anchetele epidemiologice. 

Această evoluție a numărului de persoane pozitive îi îngrijorează pe medici și trebuie să ne îngrijoreze pe toți. Devine de la zi la zi tot mai problematic să găsim soluții pentru a interna în spital persoanele pozitive. Medicii și personalul medical ne spun că cel mai rău scenariu este unul similar cu cel pe care l-am văzut în primăvară în Italia sau Spania. Inflația de pacienți pozitivi cu Covid-19 ar afecta dramatic actul medical din spitale, ar afecta numeroase familii, ar complica și mai mult viața economică și socială. 

Recomandările medicilor epidemiologi trebuie repetate din nou și din nou: singura cale rezonabilă de a ne proteja de acest virus este să fim cât mai prevăzători și să evităm zonele aglomerate, să purtăm corect masca de protecție a nasului și a gurii, să ne dezinfectăm cât mai des mâinile și suprafețele cu care intrăm în contact. 

Reiau și eu aceste recomandări publice și completez cu câteva recomandări pentru familiile care pleacă în vacanță: 

  • Vremea petrecută în concedii este una în care socializarea este de înțeles, dar fiți precauți tot timpul. Trăim vremuri în care neglijența are costuri sociale, de bani și de timp prea mari. Uneori, din păcate, se pot pierde și vieți omenești.
  • Respectați regulile de igienă cu strictețe și purtați masca de protecție. Încercați să vă păziți și să preveniți neplăcerile infectării. Evitați locurile aglomerate și reduceti la minimum contactul din zonele comune.
  • La revenirea din concediu faceți tot posibilul să amânați revederea celor dragi și a prietenilor. Încercați să nu reintrați imediat în colectivitate, trageți puțin de timp.
  • Înainte de a lua decizia de a merge din nou la serviciu, fiți sinceri cu voi înșivă și făceți-vă o autoevaluare a stării de sănătate. Fiți precauți și apelați la medic în cazul în care aveți simptome.

Vă rog, nu lăsați garda jos prea ușor! 

Precauția e mai ieftină și e preferabilă unei infectări. Contagiozitatea acestui virus este foarte mare. Dintre toate măsurile luate pentru a stopa răspândirea Covid-19, cele mai eficiente măsuri sunt și cele mai simple: igienizarea mâinilor, mască de protecție, evitarea zonelor aglomerate.

Noi în județul Iași am luat decizia în CJSU de a face obligatorie purtarea măștii de protecție. Am văzut că, în general, lumea respectă această măsură. Ne concentrăm cu verificările în zone aglomerate. Nu putem avea un polițist lângă fiecare cetățean, dar aici trebuie să funcționeze și propria conștiință. Atunci când alegi să nu porți masca, dincolo de riscul pentru tine și cei din jur, știi că încalci o obligație.”

Lasa un comentariu