Traficant de droguri dat de gol de minciuna din declaraţia pe propria răspundere

Un traficant de droguri a fost arestat de poliţişti, deşi se chinuise să respecte regulile de combatere a pandemiei de coronavirus pentru a nu da de bănuit. Giani Mancianu a reuşit să se facă vinovat nu doar de trafic de droguri de mare risc, ci şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform rechizitoriului, Mancianu s-a deplasat cu trenul la Bucureşti în dimineaţa zilei de 3 aprilie 2020. Preventiv, Mancianu şi-a completat o declaraţie pe propria răspundere, bifând ca motiv al deplasării „Interes profesional, inclusiv între locuinţă şi locul de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi”, notează ziaruldeiasi.ro.

Ajuns în Capitală, a cumpărat din cartierul Ferentari o cantitate de 45 grame de heroină contra sumei de 5.000 de lei. În aceeaşi zi, Mancianu s-a întors la Iaşi, plecând din Bucureşti la ora 17.00. Trenul a ajuns la Iaşi la 23.40. Observându-l cum se îndreaptă grăbit spre un taxi, poliţiştii feroviari au luat decizia de a-l opri. Înainte de a fi imobilizat, Mancianu a aruncat punga cu heroină peste gardul Bisericii Penticostale „Ziua Harului”, situată în imediata apropiere a Gării Internaţionale.

În faţa anchetatorilor, inculpatul a susţinut că ar fi cumpărat heroina pentru consum propriu, variantă considerată ca neplauzibilă de către judecători.

Astfel, Mancianu nu avea un loc de muncă şi nici nu presta activităţi lucrative, o cheltuială de 5.000 de lei pentru cumpărarea unor droguri pentru consum propriu fiind un lux pe care nu şi-l permitea. De altfel, el împrumutase banii necesari achiziţiei, deci ar fi trebuit să-i returneze. În plus, heroina se vinde la Iaşi în bile conţinând între 1 şi 6 grame de drog, consumatorii neprocurându-şi cantităţi mai mari de 5 grame. Conform anchetatorilor, deplasarea la Bucureşti ar fi fost făcută cel mai probabil pentru ca Mancianu să obţină banii necesari închirierii unei locuinţe.

Magistraţii Tribunalului l-au condamnat pe Mancianu la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc.

O pedeapsă de încă două luni de închisoare a fost acordată pentru fals în înscrisuri, magistraţii apreciind că traficul de droguri nu poate fi considerat „deplasare în scop profesional”, cum menţionase inculpatul în declaraţia pe proprie răspundere. După ce a făcut apel împotriva sentinţei, Mancianu a reuşit să obţină o reducere.

Pedeapsa finală stabilită ieri de magistraţii Curţii de Apel a fost de 3 ani şi 8 luni de închisoare. 

Lasa un comentariu