Tot mai mulți români vor să lucreze de acasă. Record al aplicărilor pentru joburi la distanță, în luna mai

După un an complicat, în care a stat mai mult pe loc, piaţa muncii prinde viaţă. Companiile se întrec în oferte, iar numărul celor care îşi caută de lucru creşte de la o lună la alta.

Se conturează însă noi obiceiuri, au observat specialiştii în resurse umane. Oamenii sunt tot mai tentaţi să lucreze de acasă, aşa că cererile pentru un loc de muncă la distanţă au atins un nivel record în luna mai, iar firmele sunt nevoite să se adapteze la această nouă realitate.

Mulţi au descoperit beneficiile biroului de acasă, aşa că nu îşi mai doresc să lucreze de la sediu.

Luna mai s-a încheiat cu un record al aplicărilor pentru locurile de muncă la distanţă. Aproape 100.000 de persoane şi-au depus CV-urile pentru o slujbă pe care să o poată face de oriunde. Cu 50% mai mulţi decât în aprilie, arata datele uneia dintre cele mai mari platforme de recrutare. Oamenii s-au îndreptat spre domenii precum financiar, contabilitate, vânzări sau IT, scrie stirileprotv.ro.

Cum pandemia nu a trecut, iar numărul celor care s-au vaccinat nu este suficient de mare, multe companii sunt nevoite să își menţină programul flexibil.

Ana Visian, specialist în marketing al unei platforme de recrutare: „Numărul job-urilor remote, care se pot face de acasă, a crescut începând din toamnă anului trecut. E o pantă clar ascendentă. Poate că nu vor fi în continuare 100% remote, dar cu siguranţă care se pot face şi de acasă. Acest tip de job-uri hibrid. Să mergi la birou o dată, de două ori pe lună, o dată pe săptămână, iar restul timpului să poţi lucra de acasă”.

Sunt şi români care preferă mai degrabă să îşi părăsească locul de muncă decât să renunţe la biroul de acasă. În acest context, specialiştii în resurse umane vorbesc despre demisii la care firmele ar trebui să se aştepte.

Aida Chivu, specialist în resurse umane: „E foarte posibil ca să avem situaţii în care un angajat de-al nostru să aplice într-o companie din afara ţării sau de oriunde din alt capăt al ţării, spre exemplu, şi să accepte un job dacă i se oferă această posibilitate de a lucra exclusiv de acasă”.

Paul Olteanu, fondatorul Mind Architect: „Partea din creier care e mai primitivă şi se şi dezvolta prima se obişnuieşte cu familiaritatea. De aceea, dacă, de exemplu, cineva ne muta ceva prin casă ne enervam, chit că locaţia unde a fost mutat lucrul e mai bună. După doi ani în care ne-am obişnuit să lucrăm de acasă, să nu ne mai târâm o oră, două prin trafic către birou, e firesc să existe o rezistenţă emoţională la întoarcerea la birou”.

Oraşele mari rămân cele mai atractive pentru cei care îşi caută un loc de muncă nou. Bucureştiul şi zona Ilfov conduc detaşat, cu peste 180.000 de CV-uri depuse. Urmează Timiş, Cluj şi Braşov, cu peste 30.000 de aplicări fiecare.