Toader, al treilea rector din Iaşi care vrea încă un mandat

Tudorel Toader a confirmat în cursul zilei de luni, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie al Universităţii „Al.I. Cuza“, informaţiile care planează de mai bine de două luni: va candida pentru un nou mandat de rector al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din ţară.

În mesajul său, rectorul le-a transmis decanilor prezenţi la şedinţa respectivă că vrea să meargă mai departe cu aceeaşi echipă ca în primul mandat – prorectori şi decani. Însă Legea Educaţiei Naţionale prevede că, deşi în final rectorul alege decanii, există un concurs anterior, chiar dacă acesta este, în unele cazuri, doar de formă, scrie ziaruldeiasi.ro.

Teoretic, în şedinţa reunită a noului ales consiliu al fiecărei facultăţi, se identifică persoanele care ar putea fi decani, sunt votaţi în consiliu, şi, dacă întrunesc numărul necesar de voturi, atunci merg sub formă de propunere la rector.

Tot legea specifică faptul că fiecare facultate trebuie să trimită minimum două propuneri, iar rectorul alege dintre acestea. Practica universitară de la ultimele alegeri a arătat că, în multe cazuri, candidatul a fost agreat dinainte şi a mers cu „o mână moartă“, însă au fost şi cazuri în care facultăţile nu au fost de acord cu candidatul preferat de rector şi am transmis alte două propuneri, ce au întrunit mai multe voturi în consiliile de specialitate.

Tudorel Toader este aşteptat să facă primele declaraţii publice legate de candidatura sa astăzi, când va participa la inaugurarea unui spaţiu de co-working pentru studenţi – Rubik miniHub, de la ora 14, în Corpul B.

Lasa un comentariu