Sute de senzori de parcare vor fi montați pe străzile din Iași

În mai multe zone din oraş vor fi montați, până la sfârşitul anului, senzori de parcare. În acest sens, Primăria a lansat o licitaţie pentru achiziţia a 960 de senzori, alături de echipamentele şi programele software necesare punerii în funcţiune şi operaţionalizării sistemului.

„Obiectul achiziţiei constă în instalarea unui sistem integrat de detectare a stării locurilor de parcare şi de transmitere a acestor informaţii către o aplicaţie de server şi una mobilă, ce poate fi utilizată de către orice cetăţean“, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei, notează ziaruldeiasi.ro.

Senzorii vor fi conectaţi la sistem prin wireless, vor avea o durată medie de viaţă a bateriei de 5 ani şi vor putea funcţiona la temperaturi de minus 30 grade Celsius sau de minim 65 grade Celsius.

Achiziţia mai prevede realizarea de staţii de interconectare a echipamentelor (la distanţe de peste 500 metri faţă de senzori) şi o aplicaţie de server pentru gestionarea locurilor de parcare.

Printre altele, aplicaţia va integra informaţii de la toate tipurile de sisteme de detecţie a stării locurilor de parcare utilizate, va semnala dacă un loc este defect şi, nu în ultimul rând, va permite aplicarea de tarife orare diferenţiate, pe zone, pe zile ale săptămânii şi pe intervale orare definite.

În acelaşi tip, aplicaţia va afişa harta locurilor de parcare în timp real şi va permite exportul de date deschise către publicul larg interesat să utilizeze aceste informaţii pentru dezvoltarea unor eventuale alte aplicaţii.

Iată lista parcărilor cu senzori şi numărul acestora

„Va fi o aplicaţie Smart City deschisă ce va permite integrarea cu alte aplicaţii şi a altor tipuri de senzori, camere de supraveghere, sistem IoT (Internet of things, n.r.), parcometre existente sau ce se vor achiziţiona ulterior“, se arată în caietul de sarcini.

Întreaga achiziţie se ridică la 840.000 lei (fără TVA), iar instalarea echipamentelor trebuie să aibă loc în maximum 90 de zile de la semnarea contractului.

Municipalitatea a stabilit şi locurile unde vor fi amplasaţi senzorii de parcare: str. Anastasie Panu (55 senzori), str. Armeană (21), str. Costache Negri (46), Casa de Cultură a Studenţilor (40), str. Golia (94), Hala Centrală (137), bld. Independenţei (42), parcarea de la Mitocul Maicilor (38), Moldova (38), Piaţa Nicolina (58), Primărie (61), Policlinica Sf. Spiridon (48), bld. Primăverii (75), bld. Socola (98), Teatrul Vasile Alecsandri (57) şi cinema Victoria (52).

Lasa un comentariu