Studenţii pot simula procesul decizional al instituţiilor UE la cea de-a cincea ediţie a MEU Iaşi

Studenţii care doresc să înveţe în cel mai practic mod cum funcţionează Uniunea Europeană pot lua parte la cea de-a cincea ediţie a Model European Union Iaşi, care se va desfăşura online în perioada 1-4 aprilie, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Studenţilor la Drept a Universităţii ‘Al.I.Cuza’ din Iaşi.

Potrivit sursei citate, ‘Model European Union’ (MEU) Iaşi este o simulare a procesului decizional al instituţiilor Uniunii Europene. În cadrul acesteia participanţii, având rolul de Comisar, Ministru sau Membru al Parlamentului European, dezbat acte normative similare celor care se află în realitate pe masa de lucru a Comisiei, după o procedură legislativă ordinară adaptată.

Echipa alege două directive, regulamente sau decizii ce sunt dezbătute, analizate, modificate şi votate pe parcursul simulării. Participanţii au oportunitatea de a lua contact în mod direct cu legislaţia europeană şi de a cerceta poziţia statelor, a partidelor politice, a ONG-urilor, companiilor sau ale presei cu privire la o propunere legislativă. Pe lângă rolurile menţionate anterior, mai există şi jurnalişti, care în fiecare zi participă la dezbateri, conferinţe de presă şi redactează ziare cu cele mai actuale ştiri din Parlamentul şi Comisia noastră.

Obiectivele principale ale proiectului sunt: promovarea valorilor europene şi a principiilor de drept a Uniunii în rândul tinerilor; instituirea unui cadru formal care permite aplicarea practică a cunoştinţelor referitoare la activitatea şi funcţionarea Uniunii Europene; îmbunătăţirea aptitudinilor de comunicare şi cooperare; realizarea unei interacţiuni active între tineri şi oficiali din cadrul UE şi ai administraţiei publice române.

‘Astfel, proiectul organizat de Asociaţia Studenţilor la Drept a Universităţii ‘Al.I.Cuza’ din Iaşi are menirea de a oferi participanţilor cunoştinţe realiste despre instituţiile europene şi modul de funcţionare al acestora şi, în acelaşi timp, reprezintă şi oportunitatea de a dezvolta aptitudini în domeniul juridic şi politic, într-un mod practic. Model European Union Iaşi (MEU Iaşi) este un eveniment unic în România.

Începând din 2017 ediţiile anuale MEU Iaşi, reunesc aproximativ 100 de participanţi atât din România, cât şi din diferite state ale lumii. Ediţia precedentă MEU Iaşi a fost unul dintre ultimele evenimente organizate în mod fizic înainte de instalarea pandemiei în România. Apelul pentru candidaturi a fost deschis la nivel internaţional şi ne-am bucurat de prezenţa a 80 de participanţi din 10 ţări membre ale Uniunii şi trei state dinafara Uniunii Europene, inclusive participanţi din Republica Moldova’, se precizează în comunicatul de presă.

Asociaţia Studenţilor la Drept a decis să nu permită contextului actual să întrerupă tradiţia proiectului. De aceea, anul acesta, MEU Iaşi se va desfăşura online, în perioada 1-4 aprilie 2021.

Pentru a rezerva un loc la eveniment, tinerii între 18 şi 28 de ani se pot înregistra până pe 14 martie accesând următorul link de AICI

Întrucât MEU urmăreşte să reunească studenţi din cât mai multe state, dezbaterile se desfăşoară în limba engleză. Singurele premise care condiţionează înscrierea sunt curiozitatea de a descoperi informaţii despre procedura legislativă a Uniunii Europene şi dorinţa de a trăi o experienţă unică, în cadrul căreia informaţia, varietatea de persoane fascinante şi entuziasmul se îmbină perfect.

Echipa MEU Iaşi stă la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul paginii de facebook: https://www.facebook.com/MEUIasi şi la mailul contact@meuiasi.eu.

Lasa un comentariu