Studenții îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea prin care rectorii au număr nelimitat de mandate

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită președintelui Klaus Werner Iohannissă nu promulge legea prin care rectorii pot avea mai mult de două mandate. Care a fost adoptată luni în plenul Senatului. Studenții spun că prin modificările aduse legii educației se aduc ”mari deservicii sistemului educațional românesc”.

”Amendarea art. 213 alin. (7) din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, eliminarea dispozițiilor care fac referire la faptul că „o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate complete, succesive” și eliminarea în totalitate a acestor prevederi pecetluiește în mod vădit democrația universitară și principiile pe care universitățile din țară și le asumă. Astfel, această arogare a unei funcții de conducere fundamentală pentru instituțiile de învățământ superior pe durată nelimitată direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”, arată studenții.

Ei spun că astfel i se oferă rectorului o autoritate absolută.

”Rectorii vor fi dezvățați de meteahna rigurozității, prin stăpânirea mai confortabilă a acestei funcții . În acest mod, se creează un ecart masiv între sintagmele ce disciplinează funcția de rector și realitatea factuală, în cazul în care aceste prevederi vor fi promulgate sub această formă. Aviditatea după funcție va constitui un nou canon al candidaților, și nu calitatea din propriile universități”, mai arată studenții.

ANOSR amintește de o decizie a Curții Constituționale din 2014 în care se arăta că ”Parlamentul trebuie să-și exercite cu bună credință drepturile și obligațiile constituționale”

Lasa un comentariu