Stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi” numit episcop-vicar al Iașilor

FOTO: Doxologia.ro

Arhimandritul Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, a confirmat aşteptările din comunitatea creştin-ortodoxă a Moldovei şi a fost ales de către Sfântul Sinod în funcţia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Acesta va fi adjunct al mitropolitului IPS Teofan, contracandidatul său pentru această poziţie fiind stareţul mănăstirii Popăuţi din Botoşani, arhimandritul Ioan Harpa, scrie ziaruldeiasi.ro.

Nichifor Horia vine în locul lăsat liber de PS Calinic Botoşăneanul, care a fost numit Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Scaunul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a rămas vacant în urma alegerii de către Sfântul Sinod, în data de 21 iulie 2020, a Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Iar arhimandritul Nichifor Horia pare că îi va prelua inclusiv numele, nu doar funcţia, devenind Nichifor Botoşăneanul. În şedinţa Sfântului Sinod, acesta a precizat, citat de basilica.ro, că este cea mai grea şi mai înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr şi că începe cu nădejde această nouă slujire.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, desfăşurată în cursul zilei de miercuri la Palatul Patriarhiei, preotul s-a văzut din nou în faţa Patriarhului Daniel, după ce în urmă cu 25 de ani, pe vremea când PF Daniel era mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, l-a hirotonit pe Nichifor Horia preot şi slujitor al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”. 

„Aţi fost alături în slujba de taină a călugăriei mele, binecuvântându-mă şi alegându-mi numele. Pentru toate acestea vă mulţumesc cu adâncă recunoştinţă şi vă încredinţez, Preafericirea Voastră, de întreaga ascultare şi cinstire cu care dator sunt”, a spus acesta.

Lasa un comentariu