Serviciul de Ambulanță Județean a executat 151 misiuni

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea: 

Un număr de 1.735 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 187 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. 

Conform ultimelor centralizări, un număr de 487 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 37 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.

Structurile IPJ, IJJ şi au efectuat un număr de 229 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 2      sancţiuni contravenţionale cu valoare de avertisment.

Alte misiuni instituționale:

  • ISU a efectuat 18 misiuni, astfel: 3 misiuni transport către unități spitalicești, 4 misiuni către spațiile de carantină, 2 misiuni transport materiale şi echipamente de protectíe și 9 misiuni de decontaminare biologică.
  • IPJ a efectuat 58 misiuni, astfel: 49 misiuni specifice de verificare a respectării măsurilor prevăzute în ordonanțele militare și 9 misiuni de însoțire transport către spațiile de carantină.
  • IJJ a efectuat 54 misiuni, astfel:  12 misiuni de pază la spațiile de carantină, 3  misiuni de însoțire auto către spațiile de carantină, 2 misiuni cooperare cu unitățile spitalicești, o misiune cooperare cu Aeroportul Iaşi, 36 misiuni de patrulare.
  • IPTF a efectuat 3 misiuni  de cooperare cu IPJ Iaşi.
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 151 misiuni, astfel: 55 transporturi către unități spitalicești, 7 transporturi către spațiile de izolare, 6 transporturi probe biologice, 78 decontaminări biologice şi 5 alte misiuni specifice.
  • MApN a efectuat 15 misiuni, astfel: 8 misiuni de pază în colaborare cu IJJ, o misiune PCTF Sculeni și 6 misiuni în cooperare cu IPJ utilizând 39 militari și 5 auto.
  • DSP a efectuat 44 misiuni, astfel: 23 de inspecție și primire persoane în spaţii de carantină, 21 misiuni de supraveghere, anchete epidemiologice,  misiuni de preluare persoane în spațiile de carantină și misiuni de recoltare.

4.  Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare. 

5. În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost facilitată revenirea în ţară a 85 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Regatul Arabiei Saudite, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale Ministerului Afacerilor Interne. 

MAE reînnoieşte cu fermitate apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esenţiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară.

De asemenea, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a respecta cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate în această perioadă. Toate aceste deplasări sunt tot mai mult afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilităţile de asistenţă din partea autorităţilor române să se reducă în mod considerabil, din ce în ce mai mult, şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa cetăţenilor români în cauză şi a celor de acasă.

6.  Potrivit Ordonanței Militare nr.11 din 11 mai 2020, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, începând cu data de 12 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Măsura prevăzută nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

De asemenea, se exceptează de la măsura de izolare la domiciliu personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, dacă la intrarea în ţară nu prezintă simptomele asociate COVID-19 şi sunt respectate condiţiile stabilite la art. 3 din Ordonanţa Militară nr. 9/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Lasa un comentariu