Se vor monta camere video în parcurile Copou şi Expoziţiei și în intersecţia AMRS

Sistemul public de supraveghere video va fi extins în două parcuri şi o intersecţie aglomerată din oraş. Este vorba despre Parcul Copou, Parcul Expoziţiei şi intersecţia AMRS (str. Păcurari – str. Toma Cozma). În acest sens, Poliţia Locală organizează o procedură de licitaţie, contractul având o valoare estimată de peste 100.000 lei.

Instituţia va achiziţiona 35 de camere: 21 vor fi montate în Parcul Copou, 12 în Parcul Expoziţiei şi 2 în zona intersecţiei AMRS. „Prin dezvoltarea sistemului de supraveghere video stradal, Poliţia Locală urmăreşte îmbunătăţirea activităţii de combatere şi prevenire a infracţionalităţii“, se arată în documentaţia de atribuire, scrie ziaruldeiasi.ro.

Având în vedere contextul pandemic, Poliţia Locală aşteaptă ofertele companiilor interesate pe mail, până pe 17 noiembrie, conform scrisorii de intenţie publicată pe site-ul oficial al instituţiei. Toate lucrările aferente extinderii sistemului de supraveghere trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an.

O altă licitaţie organizată în această perioadă de Poliţia Locală vizează achiziţia a 77 de staţii radio emisie-recepţie. În acest caz, au fost depuse deja cinci oferte: Asti International SRL, Radiomobil Impex, Telsec, Ageximco şi Canel, conform informaţiilor disponibile în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP).

Iaşul se apropie de un număr de circa 800 de camere stradale

În paralel cu achiziţia Poliţiei Locale, şi Primăria Iaşi are în desfăşurare o procedură: în prezent sunt evaluate cele două oferte primite pentru livrarea a 216 camere video. Achiziţia a fost estimată la peste un milion de lei, iar cei doi ofertanţi sunt Avitech Co. şi asocierea Mira Technologies. Dintre cele 216 camere, 200 vor fi montate în 83 de intersecţii, iar celelalte 16 la punctele de intrare şi ieşire din oraş.

Odată ce vor fi montate noile camere, peste 80% dintre intersecţiile majore ale Iaşului vor fi dotate cu sistem de monitorizare a traficului, ţinând cont şi de numărul de camere existent. Amintim că, în prezent, Poliţia Locală gestionează un sistem de supraveghere video stradal cu 230 de camere, iar la acestea se adaugă aproape 60 de camere montate în cadrul proiectului privind sistemul de management al traficului, şi alte circa 35 camere care au fost instalate de CTP.

În sistemul local vor fi incluse şi cele 240 de camere video pe care le achiziţionează Salubris cu scopul de a monitoriza punctele gospodăreşti. După finalizarea tuturor achiziţiilor, sistemul va cuprinde peste 800 de camere video care vor trimite imagini într-un centru unic gestionat de către instituţiile din subordinea municipalităţii ieşene.

Multe dintre camere sunt prevăzute cu funcţii „inteligente“, cu imagini de înaltă rezoluţie. Camerele video vor putea detecta mai multe tipuri de evenimente: de la mersul pe contrasens sau un comportament suspect şi până la culoarea unui obiect (în cazul camerelor video ale Salubris).

Lasa un comentariu