Se schimbă totul la Casa de Pensii. Raluca Turcan a dat ordin. Ce se întâmplă cu dosarele vechi

Ministrul Raluca Turcan a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la pensiile românilor, după ce a efectuat o vizită la Casa Județeană de Pensii Suceava. Turcan a făcut, ulterior, o comparație între pensiile normale și cele speciale.

”După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrânețe calculată în baza contribuției este de 591 lei, la care statul adaugă diferența de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Județeană de Pensii Suceava. Evident, un dosar cu șină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână și foi îngălbenite. Sunt alte 10 000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate și introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava.”, informează ministrul Muncii.

Ministrul a făcut și o comparație între pensiile medii pentru limita de vârstă la agricultori și pensiile medii pe legi speciale. Ea a mai precizat că un număr de 250 de mii de români primesc o pensie medie de agricultor în valoare de  672 de lei în timp ce 4.930 de români primesc pensii speciale care pot ajunge la 19.800 de lei.

”La nivel național, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei și sunt aproape 250 000 de astfel de pensionari. Pe de altă parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4 930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19 800 lei. Cifre care, puse unele lângă altele, ne fac să apăsăm și mai mult pe accelerație când e vorba de reforma sistemului public de pensii.”, arată ministrul Muncii.

Sursa: Capital.ro

Lasa un comentariu