Se învecinează cu China, dar nu are probleme cu COVID-19. ”Am rămas fără grai când am văzut ce fac!”

Jose Morais (54 de ani), antrenorul celor de la Jeonbuk Motors, punctează succesul Coreei de Sud în lupta cu noul coronavirus prin faptul că acolo există o educație legată de utilizarea obișnuită a măștilor. Și Australia se laudă cu rezultate foarte bune.

Coreea de Sud a devenit punct de referință la nivel mondial din punct de vedere al managementului în lupta cu noul coronavirus, relatează Digisport.ro

Succesul înregistrat a depins și de utilizarea pe scară largă a măștilor. Aceasta este opinia lui Jose Morais, tehnicianul celor de la Jeonbuk Motors, din prima ligă a campionatului de fotbal din Coreea de Sud.

Cum a reușit Coreea de Sud, țară vecină cu China, să nu aibă probleme cu COVID-19

Cu 10.793 de cazuri și peste 250 de decese, conform raportului de la finalul zilei de 2 mai 2020, țara a rezistat cu brio faptului că se învecinează cu China, acolo unde focarul a fost detectat la sfârșitul lunii decembrie 2020 și care acum testează revenirea la o anumită normalitate.

K League, prima ligă coreeană, va reîncepe la data de 8 mai, dar cu tribunele închise. În plus, aproape 44 de milioane de locuitori, adică cei cu drept de vot, au fost chemați la urne, săptămâna trecută, pentru a vota pentru alegerile parlamentare.

Cum a fost posibil așa ceva? Utilizarea din timp dar și intens a testelor plus obiceiul, înrădăcinat acolo, de a purta măștile, au contribuit din plin la obținerea acestor rezultate.

”Nu a fost nevoie ca Guvernul să oblige oamenii să poarte măștile de protecție, pentru că din punct de vedere educațional și cultural, oamenii din Coreea au deja acest obicei în sânge. Am rămas fără grai când am văzut ce fac. Ei mereu purtau mască când erau răciți sau aveau diverse infecții. Știu să se protejeze unii pe alții.

Locuitorii din Coreea erau atât de obișnuiți cu purtarea măștilor, astfel încât, atunci când a a apărut pandemia, nu a fost absolut nicio problemă pentru ei să o poarte zilnic”, a spus portughezul Jose Morais, pentru Record

Jose Morais, despre diferențele dintre Coreea de Sud și Portugalia

În schimb, în Portugalia, sfaturile legate de utilizarea măștilor de protecție, ba chiar obligativitatea în unele situații, așa cum va fi și în România de la data de 15 mai 2020, au fost adoptate abia recent de autoritățile portugheze din domeniul sănătății.

Chestionat cum comentează o astfel de diferență de comportament, între țara sa și cea de adopție, Jose Morais a încercat să ”dribleze” elegant, pentru a nu supăra pe nimeni. A fost chiar simpatic.

”Calitatea mediului nostru este mai bună decât cea din ​​Asia. Și, probabil (n.r. – în Portugalia) nu existau astfel de măști disponibile pe piață.

Dacă oamenii ar fi fost conștienți de realitatea pe care o vedem acum, cred că măsurile ar fi fost luate cu mult înainte. Cu toții trăim această situație ciudată aproape în același timp”, a mai spus antrenorul.

”Noul normal” care se intalează în Portugalia, dar și în alte țări în urma pandemiei, va rămâne ”ceva timp”, a avertizat tehnicianul, subliniind că, în ciuda succesului contra SARS-CoV-2, Coreea de Sud redeschide totuși  ”puțin câte puțin” activitatea țării.

„Nu toate activitățile au revenit la normal. Unele sunt încă în impas, cum ar fi educația, pentru că școlile nu s-au redeschis, funcționează doar online.

Există zone care sunt mai importante decât altele, astfel încât economia țării să nu sufere. S-au luat măsuri astfel încât să nu existe probleme legate de traiul de zi cu zi”, a mai spus Morais.

Lasa un comentariu