Scrisoare deschisă adresată primarului Mihai Chirica de către deputatul ieșean Bogdan Cojocaru

Domnule primar,

Am rămas neplăcut surprins de virulența și agresivitatea cuvintelor pe care mi le-ați adresat. Tânăr fiind, la fel ca și dvs., am considerat că a face public o serie de observații administrației locale nu poate să reprezinte un atac la democrația pe care, chiar domnia voastră o clamați, de ani buni, pentru Iași. Îmi închipui că nu vă este tocmai confortabil, acum, că ați ales să intrați într-un partid aflat în degringoladă. 

Cu toate acestea, o să insist în „nerușinarea mea” și o să îmi permit să mai punctez o serie de aspecte, la care îi rog și pe ieșeni să acorde câteva clipe de atenție:

1.Dacă ieșenii ar trebui să fie mândri cu privire la fondurile atrase de primărie (180 milioane de euro), cum ar trebui să se simtă când Consiliul Județean a atras pentru Iași nu mai puțin de 1 miliard de euro, adică de cinci ori mai mult? Să nu uităm că aproximativ 30% din banii pe care i-ați atras au fost repartizați de guvernul PSD, pe care l-ați hulit atât de mult. Iașul a avut alocată o sumă totală de aproximativ 50 de milioane de euro pentru proiecte europene pe axa prioritară 4, suplimentată ulterior.

2.Corect ar fi fost să prezentați ieșenilor și proiectele din fonduri nerambursabile pe care Primăria Iași le-a tratat cu superficialitate și le-a pierdut. Amintesc aici neaccesarea celor 12 milioane de euro pentru achiziția de autobuze și tramvaie ecologice, precum și nefinalizarea proiectului pentru realizarea termosistemului la cele trei blocuri turn din Piața Unirii. În ambele cazuri cei care decontează incompetența administrației locale sunt ieșenii, care vor scoate banii din buzunarul propriu să achite contravaloarea creditelor acontate de municipalitate.

3.În perioada în care am activat ca ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale am accesat peste 500 de milioane de euro, bani europeni, pentru digitalizarea României și susținerea industriei IT.

4.În ceea ce privește activitatea politică. Când dvs. ați fost plantat la organizația municipală PSD Iași, v-am primit cu brațele deschise și cu speranța unui management nou, bazat pe idei și argumente. Din păcate, după ce v-ați văzut cu sacii în căruță, ați plecat pe ușa din dos și au mai fost buni doar cei care v-au cântat și vă cântă în strună. Îmi pare rău că printre aceștia se mai numără încă și o parte dintre actualii mei colegi de partid. 

5.Dvs. sunteți pentru moment liberal. Pe mine m-ați găsit social-democrat și mă regăsiți acum, tot social-democrat. Și la bine, dar mai ales la greu. Am ales să respect niște principii, nu să dau bir cu fugiții.  

6.În ceea ce privește activitatea profesională. Nu sunt un „parazit”. Cred, domnule primar, că cei peste 12 de ani petrecuți în mediul privat, în zona de IT, după absolvirea studiilor universitare, dar și perioada de activitate în administrația centrală mă îndreptățesc să sancționez derapajele administrației locale. Indiferent dacă vă place sau nu! 

Cu prețuire față de ieșeni,

Bogdan Cojocaru,

Deputat social-democrat

Lasa un comentariu