Anticorpii de coronavirus pot rezista in corp cel putin trei luni de la infectare

Potrivit unui nou studiu, publicat in Science Immunology, anticorpii de coronavirus pot rezista in corp cel putin trei luni dupa ce o persoana contracteaza virusul SARS-CoV-2. Deasemenea, oamenii de stiinta cred ca saliva ar putea fi folosita pentru testarea anticorpilor.

Cercetatorii de la Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute (LTRI), de la Universitatea din Toronto, au folosit saliva si mostre de sange de la pacienti cu COVID-19, pentru a masura si compara anticorpii de-a lungul a trei luni de la aparitia simptomelor.

Anticorpii sunt detectabili 115 zile

Oamenii de stiinta au descoperit astfel ca anticorpii din clasa IgG, care se leaga de proteina S (spike) a virusului SARS-CoV-2, sunt detectabili pentru cel putin 115 zile – cel mai lung interval de timp masurat pana acum. Totodata, studiul este primul care arata ca acesti anticorpi pot fi detectati si in saliva.

citește și: 2.069 de cazuri noi de COVID şi 56 de decese în ultimele 24 de ore

„Studiul nostru arata ca anticorpii IgG impotriva proteinei S a virusului sunt relativ durabili in sange si saliva si mai sugereaza ca saliva ar putea fi o alternativa la testarea pentru anticorpi. Desi saliva nu este la fel de sensibila ca sangele, este mai usor de colectat”, a explicat Jennifer Gommerman, profesor de imunologie la Universitatea din Toronto si coordonatorul studiului.

Indică cine a fost infectat

Multi oameni care se recupereaza in urma infectiei cu COVID-19 dezvolta agenti imuni in sange (anticorpi), specifici noului coronavirus. Acesti anticorpi sunt folositori pentru ca indica cine a fost infectat, indiferent daca persoana in cauza a prezentat sau nu simptome.

citește și: Cât va costa vaccinul anti-COVID?

Durabilitatea reactiei anticorpilor la SARS-CoV-2 a fost intens dezbatuta in ultimele luni. Un studiu anterior, publicat in Nature Medicine, a sugerat ca anticorpii pot disparea dupa doua luni pentru unii oameni care au avut virusul, dar nu au prezentat simptome.

Aflati amanunte de pe ziare.com.

Lasa un comentariu