Rusia acuză Israelul că a folosit drept scut avionul civil Airbus-320

Rusia acuză Israelul că a folosit drept scut avionul civil Airbus-320 vineri Israelul că a folosit avionul Airbus-320 cu 172 de pasageri la bord drept scut pentru a scăpa de o ripostă siriană la bombardamentele din apropierea aeroportului din Damasc, scrie AFP.

Aviația israeliană bombardase o suburbie a capitalei siriene, provocând o ripostă anti-aeriană, afirmă un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Inițial, ministerul rus al Apărării a anunțat că un Airbus 320 cu 172 de persoane la bord a efectuat o aterizare de urgență în baza aeriană Khmeimim după ce apărarea aeriană siriană aproape că l-a lovit, după cum scria agenția rusă Ria.

„În momentul atacului avioanelor israeliene (…) un avion de linie Airbus-320 se afla în apropiere, în vederea aterizării” și s-a trezit în „zona mortală a tirurilor aeriene și de artilerie”, potrivit sursei citate.

Grație „acțiunii rapide a controlorilor de trafic ai aeroportului din Damasc” avionul A320 a reușit „să iasă din această zonă care se afla în vizorul sistemelor siriene de apărare antiaeriană”.

Avionul, care efectua o cursă Teheran – Damasc, cu 172 de civili la bord, a reușit să aterizeze în siguranță pe baza rusească din Khmeimim, afirmă comunicatul.

„Recursul la avioane civile în timpul operațiunilor militare aeriene pentru a se acoperi sau a bloca riposta forțelor armate siriene a devenit o caracteristică pentru armata israeliană a aerului”, a acuzat ministerul rus.

Radarele israeliene au o „viziune clară a cerului din jurul aeroportului din Damasc”, susține armata rusă, care acuză Israelul că „și-a bătut joc de viețile a sute de civili inocenți”.

Lasa un comentariu