Românii care vor găzdui refugiați vor primi 20/lei pe zi pentru hrană. Pentru hoteluri, suma ajunge la 100 de lei pe noapte

Hotelurile, pensiunile și alte spații de cazare private și publice, care găzduiesc refugiați, vor primi bani de la stat pentru aceste cheltuieli. 100 de lei pe noapte – la privat, și 50 de lei – la stat, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Sunt alocate deja peste 200 de milioane de lei pentru cazarea a 70 de mii de ucraineni. Și oamenii care și-au deschis ușile caselor pentru refugiați vor primi bani pentru alimente, scrie stirileprotv.ro.

Hotelurile, pensiunile și instituțiile publice care și-au oferit spațiile de cazare refugiaților vor primi bani pentru cheltuielile făcute.

Unitățile de cazare – precum hotelurile și pensiunile – vor putea cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în baza documentelor justificative. Suma care va fi acordată este de 100 de lei pe noapte pentru fiecare persoană. În cazul instituțiilor de stat, suma este de 50 de lei pe noapte. Iar oamenii care i-au primit pe refugiați în propriile case vor primi câte 20 de lei pe zi pentru mâncarea oaspeților ucraineni.

Pentru ca aceste decontări să fie făcute, e nevoie întâi de acte normative care urmează să fie parafate în Guvern.

„În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului şi care va fi pusă la dispoziţie din fondul de rezervă, în primă fază, este de aproximativ 208 milioane”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Între timp, oameni simpli laolaltă cu patroni de spații de cazare și-au oferit sprijinul fără a cere ceva în schimb. De pildă, un hotel din București a oferit deja ucrainenilor 20 de camere gratuite și caută să angajeze refugiați.

„Cu drag îi așteptăm în echipa noastră pentru a le oferi suport – atât financiar, o masă caldă, cât și cazare”, a spus directorul unui hotel din București.

Și Opera din București ajută șase balerini din Ucraina, pentru a-și continua studiul la noi.

„Încercăm să le facem un bine până la capăt, adică ne-am ocupat atât de cazarea lor, pentru cei care au avut nevoie, cât și de asigurarea a trei mese pe zi, mai departe vor putea să studieze pentru a fi integrați în activitatea noastră, le putem face contracte de colaborare, pentru a avea bani de buzunar”, a declarat directorul Operei Naționale București.

Între timp, unele autorități locale, de pildă la Iași, fac recensământul ucrainenilor cazați în județ.

Reporter: Cât timp îi puteți întreține cu mâncare, dormit și asistență medicală, la nevoie?

Primar Iași: Cât timp este nevoie. Unii stau 20 de ore, alții stau chiar mai mult de atât.

Totodată, autoritățile pregătesc și un „culoar verde” în Republica Moldova, care să faciliteze tranzitul ucrainenilor, cu transport asigurat de țara noastră.

Lasa un comentariu