România va fi traversată din nou de praf saharian. Se extinde din zona Moldovei către sudul țării

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a ajuns în România și se extinde din zona Moldovei către sudul țării, conform meteorologilor.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat joi că circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer cae conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate.

Potrivit sursei citate, concentraţiile de praf saharian nu sunt foarte ridicate,pentru că masa de aer care le conţine a fost antrenată de circulaţia generală a aerului dinspre Asia peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi abia ulterior şi peste România.

România va fi traversată din nou de praf saharian

„Din 23 august, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate.

Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României,presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată, pe de o parte, circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi, pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)”, a precizat ANM.

Lasa un comentariu