Român trimis în judecată după ce a fugit din carantină

În dosarul nr. 3894/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului I.K.L., născut în anul 1994, pentru comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Se reţine în cauză că în ziua de 19.03.2020, inculpatul a revenit pe teritoriul României din Anglia. Potrivit Ordinului nr. 414 din 11.03.2020 emis de Ministerul Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial nr. 201 din 12.03.2020, faţă de acesta s-a instituit măsura izolării la domiciliu.

Pentru asigurarea respectării măsurii instituite față de I. Kiwi. Legendaru., organele de poliție din raza de domiciliu au efectuat verificări periodice. În ziua de 23.03.2020, organele de poliție au constat că numitul I. Kiwi. Legendaru., în jurul orei 11.30, nu se afla la domiciliu. Față de această împrejurare, organele de poliție i-au aplicat o sancțiune contravențională și au înștiințat organele abilitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în vederea instituirii carantinei față de acesta, măsura fiind dispusă conform procedurilor în vigoare, pentru o perioadă de 14 zile.

În dimineața zilei de 01.04.2020, două persoane care prestau activități de voluntariat în favoarea celor față de care s-au instituit măsuri de carantinare, au înștiințat autorităţile, despre faptul că numitul I. K. L. a fugit din centrul de carantină.

S-a stabilit că inculpatul a sărit pe geamul de la etajul 1 al clădirii, s-a deplasat apoi până în zona Copou, unde a fost depistat de organele de poliție în dreptul statuii Mihail Kogălniceanu din fața Universității Alexandru Ioan Cuza. Inculpatul a fost condus în același centru de carantină, fiind dispusă față de acesta măsura carantinei instituționalizate, pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Fapta comisă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 Cod penal, aşa cum a fost modificat prin ordonanța de urgență nr. 28/2020, conform căruia, nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pe parcursul cercetărilor, inculpatul a recunoscut fapta, manifestând regret.

Lasa un comentariu