Reţeaua prostituatelor sclave din Iași, cu program de 18 ore pe zi: 120 de ani de puşcărie

12 indivizi din două reţele de prostituţie încearcă revizuiri ale sentinţelor sau contestaţii în anulare.

Membrii a două reţele de traficanţi de persoane încearcă să scape de puşcărie. Într-unul dintre cazuri, aceştia au cerut duminică revizuirea sentinţei, cale extraordinară de atac aplicabilă în cazul în care sentinţa a fost dată în baza unor mărturii, declaraţii sau acte false ori s-au descoperit fapte necunoscute iniţial şi care fac condamnarea netemeinică. În al doilea caz, membrii reţelei au apelat la o altă cale extraordinară de atac, contestaţia în anulare, aplicabilă dacă inculpaţii nu au fost citaţi legal sau hotărârea a fost pronunţată cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanţei. Aceste căi de atac au rareori rezultate favorabile inculpaţilor, de regulă sentinţele rămânând aceleaşi.

Detalii fierbinti despre cel mai nou scandal din politica ieseana

În primul caz, zece inculpaţi, bărbaţi şi femei, din Podu Iloaiei şi Iaşi, au fost condamnaţi pentru exploatarea sexuală a şase tinere, de regulă minore. Un martor cu identitate protejată a declarat că de fapt ar fi existat zeci de victime, exploatate atât în Iaşi şi Podu Iloaiei, cât şi în ţări precum Italia, Franţa, Germania sau Marea Britanie.

Fetele erau racolate din familii cu o situaţie materială precară, dezorganizate sau monoparentale, îndeosebi prin metoda „lover boy”. Vitimelor erau atrase de perspectiva unei relaţii serioase, a căsătoriei şi de promisiunea unui trai îmbelşugat, în baza unor locuri de muncă în străinătate. Ulterior, erau obligate la practicarea prostituţiei, fie pe stradă, fie în bordeluri. Unul dintre stabilimentele menţionate în rechizitoriu era „Draifarbenhaus” – „Trei Culori”, aflându-se în oraşul german Stuttgart. Una dintre victime, K.K.K., de doar 16 ani, a declarat că lucra de dimineaţa la 10.00 până a doua zi la 4.00. câştigând în medie 800-1.000 de euro zilnic. Doar de pe urma ei, proxeneţii au obţinut circa 80.000 de euro. După 6 luni de prostituţie, victima a fost adusă înapoi în ţară. A fost însă obligată să meargă din nou în Germania, pentru a „achita” o datorie de doar 500 de euro.

Proxeneţii au fost condamnaţi în final la un total de 96 de ani şi 7 luni închisoare, pedepsele fiind cuprinse între 3 şi 22 de ani de închisoare. Judecătorii Curţii de Apel se vor pronunţa asupra eventualei revizuiri pe 17 februarie.

A doua reţea de prostituţie s-a făcut vinovată de fapte similare. În acest caz, doi proxeneţi au racolat şase tinere, dintre care una minoră, determinându-le să practice prostituţia întâi în satul Dancu şi în Zona Industrială, iar apoi în Spania, Marea Britanie sau Italia. Cei doi au speculat vulnerabilitatea victimelor, unele având afecţiuni de natură psihică, dar au apelat şi la acte de violenţă atât împotriva victimelor, cât şi a familiilor acestora. Astfel, tatăl uneia dintre victime a fost bătut într-un bar din Tătăraşi pentru a o determina pe I.M.E. să continue practicartea prostituţiei. De altfel, cei doi proxeneţi erau cunoscuţi ca deosebit de violenţi, unul fiind condamnat anterior pentru omor calificat, iar celălalt, pentru proxenetism şi trafic de persoane.

După identificarea şi reţinerea proxeneţilor, aceştia au fost condamnaţi, unul la 16 ani şi 7 luni de închisoare, iar celălalt, la 9 ani. Sentinţa a rămas definitivă, motiv pentru care s-a şi promovat acţiunea de contestaţie în anulare. Magistraţii Curţii de Apel urmează să se pronunţe asupra contestaţiei pe 22 februarie. 

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasa un comentariu