Reguli bizare la începerea școlii: declarație pe propria răspundere pentru părinți, copiii nu au voie să se atingă între ei

Şcoala începe pe 14 septembrie cu o declaraţie pe proprie răspundere. Părinţii vor trebui să dea cu subsemnatul în legătură cu starea de sănătate a copiilor. Altfel vor răspunde penal.

Elevii au şi ei de respectat zeci de reguli. Unele, imposibile! Nu vor avea voie să se atingă de alţi copii, iar masca devine obligatorie în şcoală.

Aventura începe din poarta şcolii. Elevii intră doar dacă părinţii lor au semnat o declaraţie prin care işi asumă că în ultimele două saptamani, copilul nu a avut febră, dureri de cap şi că nu a intrat în contact cu cineva depistat pozitiv cu COVID-19. Dacă se demonstreaza contrariul a ce a semnat părintele răspunde penal, noteaza observatornews.ro.

„Sunt om liber, fiinţă liberă. Înţeleg că trebuie să ne îndreptăm înspre robotizare, dar copilul meu a fost retras de la şcoală anul acesta cel puţin”, spune o femeie.

Dincolo de orice hârtii, parinților le este frică pentru sănătatea copiilor. Și, știu toți, orice reîntoarcere în colectivitate înseamnă chiar și trei săptămâni de gripă sau răceală.

Mihaela Bălgrădean, medic pediatru: Aceste simptome sunt comune tuturor bolilor virale pe care le prezintă copiii pentru o rinofarigită, pentru o infecţie fariangiană, pentru o boală diareică, pentru o stare ce premerge o infecţie virală.

Ministrul Sănătăţii vede lucrurile în alb şi negru.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Copilul dumneavoastră câte din aceste simptome le-a avut anul trecut, iarna trecută, de exemplu? În perioadele în care am avut acele răceli, guturaiuri, dacă putem spune că un părinte este cel care îşi cunoaşte cel mai bine copilul, atunci o să înţelegeţi şi această declaraţie.

Pe capul parintilor noile reguli au curs avalanșă. Din septembrie, se revine la regula „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”. Copiii nu vor mai face ore în laborator la fizică şi chimie, distanța intre bănci va fi de 1 metru şi vor fi montate separatoare transparente.

Fiecare director de școală caută acum soluții. La Cluj, există o școală unde elevii de a patra şi a opta vor învăţa în laboratoare şi la cantină. În plus, în parcarea din spatele şcolii vor mai fi amenajate două săli de clasă prin asamblarea a 6 containere modulare. Acestea vor avea o capacitate de 60 locuri şi grup sanitar propriu.

Peste tot a inceput batalia pentru spatiu.

Îmbulzeala de la intrare nu se va mai crea pentru că elevii vor fi obligaţi să folosească toate căile de acces. Pe holul şcolii au fost montate şi separatoare pentru fiecare flux: de intrare şi de ieşire.

Şi în sălile de clasă vor apărea benzi cu trasee de la care copiii nu vor avea voie să se abată. Ca să nu se îngrămădească, orele ar trebui să înceapă la intervale diferite, iar pauzele vor fi decalate. Tot atunci, elevii nu vor avea voie să stea aproape unul de celălalt, să îşi atingă mâinile sau să se îmbrăţişeze.

„E dificil. Şi, oricum, vor exista situaţii când profesorii nu vor sta în clasă, nu au cum să stea non stop”, este de părere o mamă.

Lasa un comentariu