Raportul controalelor din secțiile ATI din țară. 28% nu au rezervor de apă pentru incendii

Raportul de control în spitalele cu secții de terapie intensivă a scos la iveală o serie de nereguli. 28% din unitățile controlate nu dețin rezervoare proprii de apă pentru stingerea incendiilor, iar 71% din nu au sistem de evacuare al aerului uzat.

Inspecția Sanitară de Stat a finalizat raportul după controalele derulate la spitalele din țară care au secții ATI, după tragedia de la Spitalul din Piatra-Neamț, unde au murit 10 oameni, în noiembrie 2020.

În concluziile preliminare ale raportului apar multe nereguli, dar în ceea ce privește paza împotriva incendiilor, lucrurile sunt îngrijorătoare: aproape un sfert nu dețin surse proprii de apă, necesare pompierilor în cazul în care rețeaua de apă publică nu ar funcționa, dintr-un motiv sau altul.

Indispensabilă într-o secție de terapie intensivă, care trebuie să fie aseptică și unde nu se pot deschide geamurile, sunt și sistemele de evacuare a aerului uzat și de filtrare al acestuia. 71% din spitalele controlate nu au în secțiile ATI sisteme de evacuare a aerului, iar 60% nu au instalații de filtrare, relevă raportul.

Au fost controlate 302 unități sanitare, din care: 237 unități sanitare publice, 59 unități sanitare private – 6 unități sanitare aparținând altor ministere decât cel al sănătății.

Mai multe detalii pe Stirile ProTV

Lasa un comentariu