Protest pe 10 august în Piaţa Unirii. „Nu am uitat ce-aţi făcut astă vară“!

Primăria a autorizat un miting de protest pentru ziua de 10 august la Iaşi. Manifestaţia a fost iniţiată de organizaţia civică Reset, locul de desfăşurare fiind Piaţa Unirii în intervalul orar 18.00 – 22.00.

În dispoziţia primarului Mihai Chirica se arată că se interzice deplasarea grupurilor de manifestanţi spre altă locaţie decât cea avizată pe perioada manifestării, în condiţiile în care, în mod tradiţional, protestele precedente au inclus mereu şi un marş pe bld. Ştefan cel Mare – pietonal – Casa Pătrată şi, eventual, str. Anastasie Panu – str. Elena Doamna – bld. Independenţei – Piaţa Unirii.

„Manifestarea publică trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritate corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public“, se mai precizează în dispoziţia primarului.

În acelaşi timp, pe perioada desfăşurării manifestaţiei, în perimetrul afectat de eveniment este interzisă comercializarea şi consumul de băutură alcoolice.

În mediul online, pe o pagină de eveniment creată pe reţeaua Facebook, protestul a fost intitulat „Iaşi: Nu am uitat ce-aţi făcut astă vară!“.

„Pe 10 august 2018, o manifestare paşnică a românilor din ţară şi din Diaspora a fost deturnată de un grup de câţiva huligani pentru a crea imaginea unei răsturnări a ordinii constituţionale şi a justifica o interven­ţie în forţă a Jandarmeriei. La un an de la acele incidente în urma cărora un om a murit, premierul Dăncilă consi­deră şi acum că s-a încercat o lovitură de stat, iar ministrul de Interne din subordinea sa a refuzat să desecretizeze documente cruciale pentru ancheta procurorilor. Pentru acţiunea lor, şefii jandarmeriei, în loc să fie demişi, au fost promovaţi“, se arată pe pagina menţionată.

Organizatorii îi îndeamnă pe ieşenii care nu pot merge la protestul de la Bucureşti să vină sâmbătă la manifestaţia de la Iaşi pentru a transmite „celor responsabili de gazarea oamenilor paşnici“ că faptele de acum un an nu au fost uitate şi nu au fost iertate.

„Nu vom avea linişte până ce nu îşi vor primi pedeapsa pentru intervenţia brutală, disproporţionată şi absurdă a forţelor de ordine din urmă cu un an“, se mai precizează în apelul făcut de organizatori.

Până ieri după-amiază, peste 1.300 de persoane se declaraseră interesate de eveniment, iar circa 300 dintre acestea confirmaseră că vor participa efectiv la acţiune.

(Sursa: Ziaruldeiasi.ro)

Lasa un comentariu