Procesul de la Iaşi al unui cunoscut milionar român, aproape de final, dar şi de prescriere

Milionarul român Gruia Stoica, fratele şi tatăl său sunt judecaţi în acest dosar, toţi trei fiind condamnaţi în primă instanţă.

Stoica a primit 4 ani cu executare, fratele Vasile Didilă 3 ani şi 6 luni, în timp ce Vasile Răducan 3 ani de închisoare cu suspendare. Ieri, judecătorii au decis ca procesul săi fie amânat pentru data de 3 decembrie, un termen destul de lung având în vedere că faptele sunt tocmai din 2003 şi există riscul prescrierii lor până la finele procesului, scrie ziaruldeiasi.ro.

Cei trei au fost judecaţi pentru o privatizare dubioasă pe care au instrumentat-o la Paşcani, în 2003.

Afaceristul a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. DIICOT Iaşi a reţinut în rechizitoriu că, în 2003, SC Grup Feroviar Român SA, deţinută de Stoica, a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi. La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica. 

„Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA“, a arătat DIICOT. Anchetatorii au mai spus că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme.

Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale. 

Lasa un comentariu