Primăriile din judeţul Iaşi vor putea cere bani pentru iluminat public

Este vorba de o finanțare de până la un milion de lei pentru a trece la iluminarea stradală cu becuri LED


Primăriile pot cere bani pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public care au consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED, se arată într-un ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial. Înscrierile se vor putea face după ce Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va stabili o dată oficială în acest sens. Potrivit Ordinului MMAP nr. 1.162/2020, ale cărui prevederi se aplică de săptămâna trceută, primăriile pot îmbunătăți sistemul de iluminat public, accesând fonduri nerambursabile, de până la un milion de lei. Cheltuielile aferente modernizării făcute de fiecare primărie pot fi acoperite în proporție de 90% și se acordă în funcție de numărul de locuitori, după cum urmează: maximum 500.000 lei – pentru localitățile cu populație de până la 4.000 locuitori şi maximum 1.000.000 lei – pentru localitățile cu populație de peste 4.001 locuitori. Numărul de locuitori luat în considerare este cel determinat la ultimul recensământ publicat pe site-ul Institutului Național de Statistică, potrivit ziarulevenimentul.ro

Cheltuielile considerate eligibile sunt  cele pentru investiția de bază (achiziționarea și instalarea corpurilor de iluminat LED și  sistemului care permite reglarea fluxului luminos), cheltuielile pentru proiectare și asistență tehnică, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor aferente investiției de bază, cheltuielile cu consultanța, în limita a 4% din valoarea cheltuielilor de bază.

Pentru a accesa fondurile nerambursabile, fiecare primărie trebuie să întocmească un dosar de finanțare (care cuprinde, printre altele, și cererea de finanțare), dosar ce se depune la AFM. Apoi, cererile de finanțare sunt analizate de către o comisie specializată, care acordă câte un punctaj pentru fiecare dosar în parte, unde punctajul maxim este de 100 de puncte. Finanțarea se acordă în funcție de punctajul obținut și de perioada de depunere.

Ajutor binevenit

Majoritatea comunelor din Iaşi au realizat proiecte fie pentru modernizarea iluminatului, fie pentru extinderea lui. Comuna Holboca este una dintre comunele unde sistemul de iluminat public stradal a fost extins și modernizat în urmă cu doi ani. La fel au stat lucrurile în Miroslava, Valea Lupului şi Tomeşti, în timp ce alte comune mai mici fie au implementat proiectul sau şi-au anunţat intenţia de a-l implementa. Este vorba, printre altele, de Roşcani, Oţeleni, Vlădeni, Brăeşti sau Belceşti. Oricum, chiar şi aşa, prin intermediul finanţării acordate de ministerul condus de Costel Alexe multe dintre aceste localităţi pot înlocuite becurile clasice cu LED-uri.

Lasa un comentariu