Previziuni sumbre pentru economia Romaniei:ne apropiem de o recesiune mai grea decat in 2008

Un oficial BNR avertizează că ne apropiem de o recesiune și mai rea decât cea din 2008. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, spune, potrivit Profit.ro, că în 2019 România cheltuie cu salariile și asistența socială 95% din venituri, iar aceste cheltuieli sunt mai mari decât în boom-ul precedent, ceea ce duce la o înrăutăţire a situaţiei bugetului.

România a trecut printr-o recesiune severă în 2009 și 2010, după care a început o ajustare bugetară severă, inclusiv cu tăieri de salarii în sectorul bugetar.

Lucian Croitoru își bazează afirmația pe un indicator care măsoară dobânzile titlurilor de stat. Lucian Croitoru spune că evoluţia acestor randamente s-a inversat, adică piața cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deși în mod firesc, împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă câștiguri mai mari. Iar din 1961 și până în prezent, când a mai apărut o astfel de situație, în cel mult 22 de luni a venit și recesiunea.

Lasa un comentariu