Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa: O șansă istorică pentru dezvoltarea Iașului, irosită jenant de liderii locali ai PNL!

„De mai bine de un an, am intrat, calendaristic, în noul exercițiu financiar al UE, aferent perioadei 2021 – 2027. În paralel, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se află în plină implementare. Din păcate, semnele nu sunt deloc încurajatoare pentru Iași. Marile investiții pentru cei 1 milion de locuitori ai județului Iași lipsesc cu desăvârșire. „Stagnare” și ”Sărăcie”, aceasta este oferta liderilor locali ai PNL, a primarului Iașului și a președintelui Consiliului Județean.

1) În PNRR, document întocmit discreționar de PNL și USR PLUS, răul a fost deja făcut. În condițiile în care România va beneficia de aproximativ 30 de miliarde de euro, granturi și împrumuturi, Iașul nu va primi bani pentru nicio mare lucrare.

Nici măcar finanțarea parțială a noului Institut de Boli Cardiovasculare nu este o certitudine. O șansă istorică a fost irosită pentru că liderii locali PNL și USR PLUS nu au fost în stare să susțină la București cauza Iașului.

2) Scena publică locală ar trebui să fie dominată de discuții vii care să aducă laolaltă liderii de partide, ONG-uri, asociații profesionale, presă, și toți să stabilească fișa de parcurs, investițiile care să fie finanțate în exercițiul 2021 – 2027.

Ar trebui să avem o mare dezbatere, o confruntare de idei și o expunere de soluții, astfel încât să stabilim cursul cel mai bun pe care Iașul să-l urmeze pentru o dezvoltare rapidă și trainică. Cum descongestionăm traficul, cum impulsionăm economia, cum reducem poluarea, cum modernizăm infrastructura spitalicească? Dar pe cea școlară?

În schimb, pe aceste subiecte este o liniște totală și periculoasă. Și, ca de fiecare dată, în ceasul al doisprezecelea, primarul și șeful CJ vor scoate, la repezeală, o listă de proiecte, întocmită pe genunchi, fără nicio consultare publică, fără transparență. Este o practică păguboasă care trebuie să înceteze.

În alte zone din țară se fac și se modernizează spitale și școli, se construiesc șosele ocolitoare, autostrăzi și drumuri expres, metrou și trenuri de suprafață, metropolitane. La Iași, preocuparea actuală a liderilor PNL este aceea de a ieși liberi din clinciurile cu procurorii DIICOT și DNA.

Între două vizite la parchet, primarul mai plantează niște panseluțe, iar președintele Consiliului Județean mai inaugurează, cu fast, vreun studiu de prefezabilitate. Din nefericire, de pe urma acestor doi Stan și Bran ai politicii locale vor avea de suferit toți ieșenii. Iașul stă pe loc, iar decalajul față de alte regiuni din țară, care au accelerat dezvoltarea, crește cu fiecare zi.” – senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.

(Sursa: Departamentul de comunicare al PSD Iași)

Lasa un comentariu