Presedinte Jacques Chirac a fost condus pe ultimul drum

French president Jacques Chirac poses after recording a television address from the presidential Elysee Palace in Paris, Sunday, March 11, 2007. French President Jacques Chirac announced Sunday that he will not seek a third term in elections six weeks away. Conservative Chirac, 74, in office for 12 years, had until now kept France guessing about his intentions. "I will not ask for your votes for a new term," he said in a television address. (AP Photo/Philippe Wojazer, pool)

 Franţa şi-a luat adio luni de la fostul său preşedinte Jacques Chirac, înhumat în cadru foarte restrâns la Paris, după ce i-a fost adus un omagiu solemn în prezenţa a circa 80 de personalităţi din străinătate, relatează AFP.


În conformitate cu dorinţa soţiei sale, Bernadette, Jacques Chirac, decedat la 26 septembrie, la vârsta de 86 de ani, se odihneşte în cimitirul Montparnasse, în cavoul fiicei lor mai mari, Laurence, decedată în 2016 şi al cărei destin tragic a fost drama vieţii sale.

La amiază, sicriul înfăşurat în tricolorul francez a fost depus în naosul bisericii pariziene Saint-Sulpice, sub privirile celor aproape 2.000 de invitaţi, printre care 80 de personalităţi din străinătate, şefi de stat sau de guvern, foşti lideri şi membri ai unor familii regale.

Pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin, omologii săi italian Sergio Mattarella şi congolez Denis Sassou Nguesso, prim-miniştrii libanez Saad Hariri şi ungar Viktor Orban, au mai fost de faţă fostul preşedinte american Bill Clinton, regele Abdallah al Iordaniei şi emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al-Thani.

‘Exista la fostul nostru preşedinte, acest om cald, o dragoste adevărată pentru oameni, la fel de în largul său în saloanele de la Elysée ca şi la un târg de agricultură. Mulţi, întâlnindu-l, se simţeau preţuiţi’, a declarat în omelia sa monseniorul Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a primit apoi pe o parte dintre invitaţi pentru un dejun.

Luni este zi de doliu naţional în Franţa, dar şi în Liban, semn al legăturilor puternice avute de Chirac cu această ţară.

După o ceremonie rezervată familiei, lui Jacques Chirac i-au fost acordate luni onoruri militare la Domul Invalizilor.

Francezii i-au adus un ultim omagiu pe traseul convoiului funerar până la Saint-Sulpice, după ce mai multe mii dintre ei s-au recules duminică în faţa sicriului lui Chirac depus la Domul Invalizilor.

‘Mama mea este foarte, foarte reconfortată văzând aceste imagini’ la televizor, a declarat fiica sa Claude despre Bernadette Chirac, care, foarte ‘fragilizată’, nu a apărut în public după decesul soţului său.

La biserica Saint-Sulpice, serviciul solemn s-a desfăşurat şi în prezenţa foştilor preşedinţi François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Valéry Giscard d’Estaing.

‘Franţa este mereu paradoxală: vrea regi şi le taie capul, îi înlătură pe cei în viaţă şi îi sacralizează pe morţi, este în acelaşi timp nostalgică şi în căutarea noutăţii’, a comentat luni François Hollande.

Chirac, politician de carieră, a fost primar al Parisului timp de 18 ani, de mai multe ori prim-ministru şi de două ori preşedinte al Republicii Franceze între 1995 şi 2007.

Niciodată nu a fost mai popular decât după ce părăsit puterea, chiar dacă a fost primul preşedinte francez condamnat de justiţie, cu suspendare, în 2011 pentru un caz de angajări fictive la primăria Parisului.

La ceremoniile de luni au asistat şi numeroşi reprezentanţi ai clasei politice franceze, însă Marine Le Pen, şefa extremei drepte, a renunţat să participe, după ce familia Chirac a emis rezerve cu privire la prezenţa sa.

(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)


La Palatul Invalizilor de la Paris, locul unde Franţa îşi onorează eroii, mii de francezi i-au adus, un ultim omagiu fostului preşedinte Jacques Chirac, decedat joi, la vârsta de 86 de ani.

Astăzi vor avea loc funeraliile fostului preşedinte. Ultimul drum al preşedintelui Jacques Chirac va fi marcat cu onoruri militare, urmate de o ceremonie solemnă la Catedrala Saint-Sulpice din centrul Parisului, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron, care va rosti un discurs în faţa a cel puţin 30 de lideri străini, între care preşedintele rus Vladimir Putin, preşedinţii Germaniei şi Italiei, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, numeroşi lideri africani, a celor trei foşti preşedinţi ai Franţei în viaţă, Valéry Giscard d’Estaing, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, precum şi a altor înalţi demnitari francezi.

Înhumarea la Cimitirul Montparnasse din Paris în cavoul familiei, alături de fiica sa decedată acum trei ani, se va derula într-un cadru familial extrem de restrâns.

Astăzi, în toată Franţa este zi de doliu naţional în memoria fostului preşedinte. 

sursa: radioiasi.ro

Lasa un comentariu