Pregătiri şi măsuri pentru a preveni aglomeraţia în perioada Sărbătorilor Iaşului

În acest an, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană Iaşi la 8 octombrie şi vor fi aşezate, timp de o săptămână, pe catafalcul din faţa catedralei, pentru a fi venerate de pelerini.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat că, anul acesta, tradiţionalul pelerinaj Calea Sfinţilor va fi înlocuit cu un pelerinaj al moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva pe bulevardele din municipiul Iaşi.

În Catedrala Mitropolitană şi pe străzile adiacente va fi organizat un singur culoar de acces şi vor fi oferite măşti de protecţie, iar pe traseu vor exista dispozitive cu dezinfectant.

Ce alte măsuri au fost adoptate pentru a preveni aglomeraţia în acest an, aflăm de la părintele Constantin Sturzu:

„Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trecede baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona ansamblului mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului. Dealungul traseului vor exista dozatoare automate cu dezinfectant, iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante. Fiecare închinător va primit câte un pachet ambalat şi oferit în condiţii strice de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă. Intrarea şi ieşirea din catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite şi create astfel încât să se poată respecta distanţarea fizică.”

Părintele Constantin Sturzu a mai adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, nu vor mai fi organizate locuri de cazare în casele de oaspeţi ale parohiilor din Iaşi şi nici nu vor fi duse în pelerinaj alte moaşte sfinte.

Sărbătorile Iaşului din acest an vor respecta măsurile de distanţare socială impuse de hotărârile adoptate la Bucureşti, a anunţat, astăzi, primarul Mihai Chirica.

El a mai spus că în acest an nu va mai fi organizat Festivalul Vinului, iar târgul de blănuri va avea loc pe o suprafaţă de trei ori mai mare.

De asemenea, la rândul pelerinilor va fi respectată cerinţa distanţării sociale, iar accesul la catafalc se va face controlat:

„În primul rând nu vom organiza festivalul Vinului pentru noi, ca Primărie. De asemenea, târgul de blănuri va fi organizat pe o suprafaţă de cel puţin de trei ori mai mare pentru a putea separa corturile între ele acolo unde se vor distribui, iar intrarea se va face în grupuri foarte restrânse. Se va renunţa la Calea Sfinţilor, manifestare religioasă care aduna mii şi mii de oameni în jurul catafalcului Sfintei Cuvioase Parascheva şi, de asemenea, pătrunderea spre catafalc se va face controlat 100% astfel încât să nu apară niciun contact între doi pelerini care vin spre închinare.”

Primarul Mihai Chirica a mai anunţat că va exista un dispozitiv comun de pază şi ordine care va fi organizat cu prilejul Zilelor Iaşului

Lasa un comentariu