Poliţiştii vor avea mai multă putere în noul an, conform noii legislaţii

Poliţiştii vor avea mai multă putere în noul an. Agenţii vor putea intra în locuinţe fără mandat sau acordul prorietarilor, iar amenzile pentru refuzul legitimării vor creşte chiar şi de trei ori. În România, anul trecut, în fiecare zi un agent de poliţie a fost agresat.

Noua lege dă puteri sporite poliţiştilor. Agenţii vor putea intra în locuinţe fără un mandat şi fără acordul proprietarului.

Va fi suficient ca poliţistul să aibă indicii că într-o locuinţă cineva se află în pericol. Sau că în interior este o persoană decedată. La fel, dacă agentul crede că poate prinde un hoţ, de exemplu, în flagrant, nu trebuie să stea pe gânduri.

Sunt prevederi care ar fi putut schimba şi cursul anchetei în cazul Caracal. Atunci, din cauza legii ambigue, poliţiştii au aşteptat şase ore la poarta lui Gheorghe Dincă.

Noua lege vine şi cu reguli mai dure. Amenda în cazul celor care refuză să se legitimeze va creşte de trei ori şi va ajunge până la 1500 de lei. La fel şi pentru petrecăreţii prea gălăgioşi, care ar putea fi obligaţi să facă şi muncă în folosul comunităţii.

COSMIN ANDREICA, Sindicatul Europol: Nu in ultimul rand vorbim despre posibilitatea politistilor de a solicita persoanelor care le legitimeaza sa adopte o pozitie inofensivă, iar pentru cetateanul care nu se supune, politistul poate să ia orice fel de masuri.

Iar seria noilor măsurilor continuă şi în cazul unor misiuni riscante.

În situaţii limită agenţii vă pot cere cu împrumut maşina pe care o conduceţi pentru a o folosi de exemplu pentru o urmărire. Şi până acum se putea întâmpla asta, dar acum procedurile sunt mult simplificate, scrie observator.tv.

Autoturismul vă este returnat la finalul misiunii iar în cazul unor pagube puteţi fi despăgubiţi.

Sindicaliştii spun că măsurile legislative luate nu sunt suficiente. În continuare, maşinile şi armele poliţiştilor sunt mult prea învechite, iar orele de antrenament insuficiente.

COSMIN ANDREICA, Sindicatul Europol: In conditiile in care noi nu avem nici macar telefoane de serviciu, avem lipsa mii de statii de poliție, imi vine greu să cred ca la 26 ianuarie, toate unitatile de politie vor fi pregatite să ofere aceste mecanisme.

Noua lege va intra în vigoare pe 26 Ianuarie. Anul trecut aproape 400 de agenţi de poliţie au fost agresaţi în România în lipsa unor proceduri de intervenţie clare.

Lasa un comentariu