Iohannis trage UDMR la răspundere. Liderii partidului au aplaudat discursul „rasist” al lui Viktor Orban în România

Peşedintele Klaus Iohannis a răspuns, vineri, întrebat despre discursul lui Viktor Orban că ”este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”. Preşedintele a anuţat că se disociază de ideile enunţate. Nu își dorește nimeni o criză guvernamentală. Nu putem, însă, să ne facem că declarațiile nu au fost aplaudate, a mai spus Iohannis. 

Întrebat dacă UDMR ar trebui să iasă de la guvernare după discursul premierului maghiar la Băile Tuşnad, Klaus Iohannis și-a exprimat poziția.  ”În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secoului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie” Preşedintele a mai afirmat că ”este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena politică cu un discurs anti-european”. 

Iohannis îl condamnă pe Viktor Orban

”E eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde se află această scenă. Faptul că scena s-a aflat în Transilvania arată că e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a mai declarat Iohannis.  

„Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer – n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural„, a declarat Viktor Orban joi în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena. „În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”, a adăugat el.

Sursa: Observator

Lasa un comentariu