Petru Movilă- Amendamente la bugetul de stat pentru anul 2020

Deputatul Petru Movilă depune la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020 o serie de amendamente care vizează două investiţii de amploare, absolut necesare pentru judeţul Iaşi: Autostrada Iaşi – Tg. Mureş şi Institutul de Boli Cardiovasculare – IBCV ,,Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași. „Chiar dacă este un buget de austeritate din cauza guvernării PSD, am depus două amendamente la bugetul anului în curs, pe care le consider absolut necesare pentru Iaşi.

Amendamentul privind IBCV

Primul vizează alocarea de fonduri destinate elaborării unui studiu de fezabilitate pentru identificarea unui amplasament nou în care IBCV Iaşi să îşi desfăşoare activitatea. Un institut de calibrul IBCV, mai ales după incendiul din 2018, trebuie să aibă o clădire la standarde europene şi nu să ocupe trei etaje dintr-o altă unitate medicală. Există deja soluţii pentru o nouă clădire în care IBCV să facă performanţă şi de aceea, acest studiu este un pas firesc.

Amendamentul privind autostrada Iași- Tg. Mureș

Al doilea amendament are ca scop alocarea fondurilor privind elaborarea studiilor de fezabilitate pentru tronsonul de autostradă Tg. Neamţ – Iași – Ungheni din Autostrada Iaşi – Tg.Mureş”, explică deputatul Movilă. Actualul proiect de buget nu prevede alocarea sumelor aferente tronsonului Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, ci doar fonduri din credite de angajament şi credite bugetare pentru tronsonul Tg, Mureş – Tg.Neamţ şi podul de peste Prut de la Ungheni. Liantul dintre acestea, tronsonul Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, nu este bugetat, investiţia fiind fragmentată la acest moment, din cauza parteneriatului public – privat (PPP) impus de PSD.

„În condiţiile în care actuala guvernare a transmis faptul că PPP nu mai este în discuţie pentru autostradă şi că se doreşte depunerea unei cereri de finanţare din fonduri europene, reactualizarea studiului de fezabilitate pentru acest tronson este mai mult decât necesară. Acelaşi demers l-am avut şi anul trecut, când am solicitat respectarea legii pe care am iniţiat-o şi excluderea parteneriatului public – privat şi a Comisiei de Prognoză din procesul de implementare al autostrăzii. Singura entitate publică care trebuie să poarte responsabilitatea investiţiei trebuie să fie Ministerul Transporturilor şi instituţiile abilitate”, a completat parlamentarul ieşean.

sursă comunicat de presă remis de către Birou Parlamentar Deputat PMP Petru Movilă

Lasa un comentariu