Pentru prima dată, Iaşul nu mai are pacienţi COVID la Terapie Intensivă!

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva”, susţine că, la Iaşi, niciun pacient asimptomatic sau bolnav cu forme ușoare de SARS COV2 nu a cerut să se externeze * „Avem un pacient negativ de o săptămână. Încă are simptome și a cerut să rămână în spital pentru că se simte în siguranță”, a afirmat managerul * la Infecţioase sunt internaţi acum 198 de pacienţi, existând 90 de locuri libere, iar la Terapie Intensivă este primul moment în care nu există pacienţi, urmând ca secţia să fie dizinfectată, relatează ziarulevenimentul.ro

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, prof.dr.Carmen Dorobăţ, a declarat, într-un interviu acordat unui post local de radio, că niciun pacient asimptomatic sau bolnav cu forme ușoare de SARS COV2 nu a cerut să se externeze.

 „La Iași, la Boli Infecțioase, nu am avut cereri de externare în afara reglementărilor care au fost stipulate prin ultimul ordin de ministru 1137 care privea lărgirea condițiilor de externare pentru pacienții asimptomatici și pentru cei cu forme ușoare. Au înțeles oamenii, că trebuie să avem discuții pe această temă. Am stat de vorbă cu pacienții. Mulți dintre ei au spus că așteaptă să se negativeze. Mai mult, avem un pacient negativ de o săptămână. Încă are simptome și a cerut să rămână în spital pentru că se simte în siguranță”, a afirmat prof. Dr. Carmen Dorobăţ.

Aceasta a mai precizat că pe parcursul săptămânii trecute s-au făcut 20 de externări, dar ulterior numărul celor internaţi a crescut. 

„S-au făcut externări. Pe parcursul săptămânii trecute aveam 150 de pacienți, apoi 130. Acum avem 198 în această dimineață (n.r. – ieri). Avem și 90 de locuri libere. La Terapie Intensivă este primul moment în care nu avem nici un pacient și ne propunem să facem o dizinfecție”, a mai spus medicul ieşean.

Medicină şi politică

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț a adus în discuţie şi faptul că doctorii trebuie să își facă datoria într-un context legislativ și politic dificil. „Fiecare în lumea asta face meseria lui. Dacă Curtea Constituțională a dat această decizie înseamnă că juridic așa e corect. Noi, de partea cealaltă , trebuie să ne facem treabă. La patul bolnavului trebuie să petrecem mai mult timp. Să le explicăm ceea ce este bine, ceea ce este rău pentru sănătatea lor. În condițiile acestea, cu sau fără luptă politică, ne apropiem de o campanie electorală, noi medicii trebuie să știm să gestionăm acest moment. Din punct de vedere al stării de sănătate, cetățenii să sufere cât mai puțin”, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Psihologii, extrem de importanţi

Medicul ieşean a subliniat faptul că în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu noul virus, foarte importantă este prezența psihologilor. 

„Am avut și avem trei psihologi și un asistent social. Avem și un kinetoterapeut care îi învață să respire și să facă gimnastică respiratorie pentru ca urmările la nivelul aparatului respirator să fie minime spre deloc. Deși avem multe necunoscute în ceea ce privește infecția, nu partea medicală este cea care pune probleme. Cu excepția cazurilor de la Terapie Intensivă. Ceea ce pune probleme este această atitudine care trebuie să ne apropie de psihoterapia acestor pacienți. Ei trebuie să înțeleagă ce este această boală. Pacienții citesc mult și trebuie să avem un fundament științific. Este pentru prima dată când în discuțiile cu pacienții trebuie să aducem un argument științific pentru a ne face mai convingători”, a mai spus aceasta.

Un deces raportat la Iaşi

Din păcate, cu cele 397 de cazuri noi de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, România, aproape de 30.000 de infectări. Astfel, până ieri, 7 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.620 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). La Iaşi se înregistrau 1.031 de cazuri, cu patru mai mult comparativ cu ziua anterioară. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.927 au fost externate, dintre care 20.534 de pacienți vindecați și 1.393 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Tot în  intervalul 06.07.2020 (10:00) – 07.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 31 decese (18 bărbați și 13 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Gorj, Iași, Ilfov, București, Olt, Prahova, Timiș, Vrancea. Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la persoane de peste 80 de ani. 30 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități. 

Lasa un comentariu