Patru licee de elită din Iaşi susțin testările pentru admiterea în clasa a V-a. Număr de locuri disponibile pe licee

Câteva sute de elevi ieşeni de clasa a IV-a vor susţine astăzi testările pentru admiterea în clasa a V-a la patru dintre liceele de elită din Iaşi. Astfel, în cursul zilei de astăzi, 15 mai, sunt organizate testări la Limba română şi Matematică la Colegiul Naţional Iaşi, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi şi la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“.

Conform metodologiei de înscriere în clasa a V-a, sunt susţinute testări de departajare la şcolile unde sunt înscrişi mai mulţi elevi decât locurile disponibile.

Astăzi, 15 mai, vor fi susţinute testări pentru admiterea în clasa a V-a la patru licee de elită din Iaşi, pe 29 mai urmând să aibă loc testări în vederea departajării elevilor şi la Colegiul „Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi, la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ Iaşi, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Iaşi, dar şi la Liceul Teoretic „Al.I. Cuza“ din Iaşi.

În cazul testării de astăzi, cei mai mulţi elevi sunt înscrişi la Colegiul Naţional din Iaşi, 447 de elevi de clasa a IV-a, urmat de Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, unde sunt 390 de elevi, la Colegiul „Mihai Eminescu“ sunt înscrişi 290 de elevi, iar la Liceul „Moisil“ sunt înscrişi 270 de elevi. De menţionat este faptul că mulţi dintre aceştia sunt înscrişi la mai multe competiţii, urmând să decidă „pe ultima sută de metri“ unde vor participa la concurs, scrie ziaruldeiasi.ro.

Număr de locuri disponibile pe licee
Colegiul Naţional (447 elevi) – La Colegiul Naţional sunt aproximativ 3,4 elevi pe un singur loc scos la concurs pentru admiterea în clasa a V-a.

Astfel, sunt disponibile 5 clase, dintre care 2 clase cu studiu intensiv al limbii engleze, iar 3 cu studiu obişnuit al limbilor străine, fiind în total 130 de locuri. Dintre acestea, câte 25 de locuri vor fi ocupate în urma rezultatelor unui singur concurs, fie cel de matematică, fie cel de limba română, iar 80 de locuri conform rezultatelor ambelor competiţii.

Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ (390 elevi) – La Colegiul „Negruzzi“ sunt aproximativ 3 elevi pe un singur loc dintre cele 130 disponibile. C

onform ofertei educaţionale a colegiului, sunt disponibile 5 clase, din care o clasă cu studiul intensiv al limbii engleze, o clasă cu studiul intensiv al limbii germane, o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze. 30 dintre locurile scoase la concurs vor fi ocupate în urma rezultatelor la concursul de limba română, 30 în urma celui de matematică, iar celelalte locuri (70) conform mediei la cele două competiţii.

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ (290 elevi) – La Colegiul „Eminescu“ sunt scoase la concurs doar locurile pentru o singură clasă de elevi (30 de locuri), fiind astfel 9,6 elevi pe un singur loc.

Chiar dacă oferta educaţională arată că sunt patru clase, una cu studiul intensiv al limbii germane, una cu studiul intensiv al limbii franceze şi două clase de „intensiv engleză“, celelalte locuri sunt rezervate, conform metodologiei, elevilor care au învăţat în clasele I-IV la colegiul ieşean. De menţionat este faptul că la competiţia pentru cele 30 de locuri s-au înscris în anii anteriori şi elevi ai Colegiului „Eminescu“, chiar dacă au locuri asigurate.

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ (270 elevi) – La Liceul „Moisil“ sunt disponibile trei clase pentru admiterea în clasa a V-a, adică 90 de locuri.

Practic, în acest moment sunt 3 elevi pe un singur loc. În cazul acestui liceu, elevii trebuie să susţină ambele probe pentru a fi admişi, ponderea fiind de 40% din punctajul realizat la Limba română şi 60% din cel de la Matematică.

Lasa un comentariu