Pandemia a generat un nou serviciu în Iași

Se apropie de final un proiect care se adresează persoanelor fără adăpost din Iași si chiar și celor victime ale violenței domestice – “Locuire de urgenţă şi servicii medico-sociale pentru persoanele fără adăpost din municipiul Iaşi realizat de Federația Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS în parteneriat cu Fundația Un Coup de Main d’Emmaus, Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași și Primăria Iași.

65 persoane fără adăpost de pe raza municipiului Iaşi și 10 victime ale violenţei domestice au șanse să iasă din starea de criză cu sprijinul echipei de proiect și să facă primii pași spre viața normală.

În câteva zile vor fi montate modulele achiziționate prin proiectul acesta care vor servi la igienizare și adăpost pentru cei ce au nevoie de urgență de o mână de ajutor. Cele trei module sunt baza de la care se va realiza un minicartier social- Cartierul social Kaufland”- unde vor fi cazați cei care vor fi asistați de ONG-urile membre FONSS sau partenerii lor, pănă vor fi preluate de serviciile publice.

Totul a plecat de la faptul că între momentul în care aceste persoane au nevoie de ajutor și cel în care se pot găsi soluții în aceste servicii publice este un timp de câteva zile uneori, foarte importante însă, vitale chiar. Nu există o soluție de adăpostire pe un timp scurt, de tranziție, care să garanteze siguranța și asistenta celor

Pănă la amplasarea modulelor și după finalizarea proiectului chiar echipa de specialiști în asistență socială și prin ajutor medical vor continua consilierea în stradă și îndrumarea celor fără adăpost spre serviciile de care au nevoie.

Interesant e că nevoia acestui proiect a fost sesizată de FONSS mai ales de când cu pandemia, de cțnd la Centrul de Urgențe Sociale au început să apară solicitări cărora nu li se putea face față pentru că lipsea o verigă din lantul de asistență socială pentru oamenii fără adăpost și victimele violenței domestice.

Modulele vor funcționa un an de zile la baia publică, în centrul Iașului, 500 mp fiind concesionați un an special în acest scop de Primăria Iași.

Sursa: Radio Iaşi

Lasa un comentariu