O dată la trei zile, un copil este abuzat sexual la Iaşi

Specialiştii în domeniul protecţiei copilului atrag atenţia că numărul de cazuri de abuz asupra minorilor se menţine la cote ridicate, chiar dacă acesta a scăzut comparativ cu alţi ani. Raportul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) arată că, la sfârşitul lui 2019, erau raportate 398 de cazuri de abuz, aproape jumătate faţă de cele înregistrate cu un an înainte sau faţă de cele luate în evidenţă în 2016, când au fost 855 de copii abuzaţi.

Cele mai multe cazuri sunt de natură sexuală

119 copii au trecut prin iad anul trecut din cauza unor indivizi sceleraţi. În multe dintre aceste cazuri de natură sexuală, abuzatorul a fost unul dintre părinţi, sau chiar fratele victimei. Alţi 66 de copii au fost abuzaţi din punct de vedere psihic şi emoţional. Specialiştii spun că, în cazul fetelor, o urmare a abuzului sexual, psihic poate fi de multe ori şi o sarcină la o vârstă prematură.

În acest context, pe parcursul anului 2019, DGASPC a monitorizat 393 de mame şi gravide minore, dar şi mame majore aflate în dificultate. La Centrul Maternal Maternus au fost ocrotite 54 de cupluri mamă-copil, dintre care 14 tinere aveau vârsta sub 18 ani. Potrivit raportului DGASPC, în 2019, la Maternitatea Elena Doamna au fost luate în evidenţă 569 de gravide minore, iar la Maternitatea Cuza Vodă, 349. Tot anul trecut, DGASPC a fost sesizată de conducerea Spitalului Sfânta Maria asupra unui caz de gravidă cu vârsta sub 14 ani.

Dar nu numai numărul sarcinilor la o vârstă fragedă este alarmant, ci şi numărul tinerelor care au devenit mame înainte de majorat. Astfel, 128 de minore din judeţul Iaşi au născut anul trecut la Maternitatea Cuza Vodă, alte 40 la Maternitatea Elena Doamna, 14 la Paşcani, trei la clinici particulare şi una la o maternitate din Bucureşti. Comparativ cu anul anterior, se remarcă o creştere a numărului atât de gravide, cât şi de mame minore, la toate unităţile medicale menţionate.

Citiți mai multe pe Ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu