Nu se mai fac teste de virginitate. „Sunt abuzive și traumatizante”. 

Sute de fete sunt forțate anual de părinții lor să treacă printr-un test de virginitate. Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) atrage atenția că aceste teste nu au nicio utilitate. Cere interzicerea lor prin lege. Petiția lansată în urmă cu o săptămână are un prim rezultat: Institutul Național de Medicină Legală a dat o dispoziție prin care nu va mai efectua aceste teste la cerere. Medicul ginecolog Radu Vlădăreanu a explicat pentru Libertatea de ce aceste teste nu au valoare medicală și că, de fapt, virginitatea nu poate fi stabilită în urma lor.

Testul nu certifică, de fapt, cu precizie că o fată este virgină.

„O să-mi plesnească inima. Testul cu două degete. Ăsta e cel mai greu examen pentru mine. Ca să vadă tata dacă mai sunt virgină, că așa se cade… Până la căsătorie trebuie să fiu imaculată, că altfel… ne supărăm. Cât timp are degetele în mine, cât timp mă atinge fără voia mea, mă simt umilită și violată, și parcă-mi doresc să nu mai exist”,

spune o adolescentă în clipul de promovare al campaniei sociale #DeNetestat, inițiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF). 

Lansată în urmă cu o săptămână, campania națională și-a propus să elimine definitiv din legislație testele de virginitate, cu ajutorul unei petiții adresate Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală (INML). Până acum, peste 34.000 de persoane au semnat petiția.  Prima instituție care a răspuns apelului a fost INML. Pe 10 iunie a dat o dispoziție prin care nu va mai efectua, la cerere, examinarea integrității himenale și constatarea virginității. Se vor efectua aceste teste „în cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual”. Însă „numai în procedură oficială, la solicitarea poliției”, arată decizia institutului.

„Cu siguranță, aceste teste reprezintă un abuz la adresa adolescentelor, este abuziv să fie duse de mână la medic, fie de mamă, fie de tată, pentru a-și demonstra virginitatea. Este o practică arhaică, o formă de talibanism, în opinia mea”,

afirmă, într-un dialog pentru Libertatea, prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România. 

Sursa: Libertatea

Lasa un comentariu